Отидете към основна версия

7 932 18

Къде и какви имоти купуват украинците след началото на войната

  • испания-
  • украинци-
  • жилища-
  • къщи-
  • покупка

Интересът е насочен към южните европейски държави

Снимка: Shutterstock

Според нотариуси само през първата половина на 2022 г. граждани на Украйна са закупили 1237 къщи и апартаменти в Испания. Това е със 73% повече спрямо същия период на 2021-ва и с близо 60% над средното за последните 15 години.

Според статистиката на имотните регистратори, отнасяща се за третото тримесечие на 2022 г., в класацията на най-многобройните чуждестранни купувачи на жилища в Испания украинците са заели 12-то място след гражданите на Великобритания, Германия, Франция, Румъния, Белгия, Холандия, Мароко, Италия, Полша, Швеция и Китай.

Нотариусите посочват средната цена на квадратен метър, платен от украинците през 2022 г. – 1612 EUR, което е доста под средното за чужденците като цяло (2062 EUR/кв.м). Всъщност украинците са на четвърто място в списъка на националностите, които харчат най-малко за недвижими имоти в Испания, след еквадорците (1198 EUR/кв.м), румънците (1097 EUR/кв.м) и мароканците (964 EUR/кв.м).

Емилиано Бермудес, генерален заместник-директор на мрежата от агенции за недвижими имоти Donpiso, твърди, че профилът на типичните украински купувачи на жилища е „семейства с деца, а в някои случаи самотни жени с деца, които получават държавна помощ“.

В повечето случаи това са потенциални купувачи със „средно ниска покупателна способност, които търсят апартаменти без специални изисквания и гледат внимателно цената“. По правило акцентът е към имоти с две и три спални, разположени в столиците на провинциите или средно големи градове, както и в близост до Мадрид и Валенсия.

Според портала Idealista най-голям интерес украинците проявяват към три провинции – Аликанте, Валенсия и Барселона. Тези местоположения представляват почти 60% от общите заявки за търсене тази година. Също така търсени са общини като Торевиеха, Бенидорм, Гандия, Кулера, Бадалона, Кастелдефелс и Хоспиталитет де Лобрегат.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 14 гласа.

Свързани новини