7 Февруари, 2023 20:37 6 275 6

Хотелиери протестират срещу краткосрочните наеми

  • испания-
  • хотели-
  • airbnb

300 000 апартамента се предлагат за краткосрочно наемане в 20-те най-големи испански града

Хотелиери протестират срещу краткосрочните наеми - 1
Снимка: Shutterstock

Испанската асоциация на туристическата индустрия Exceltur съобщи, че около 300 000 апартамента се предлагат за краткосрочно наемане в 20-те най-големи града в страната, докато около 389 779 стаи се управляват от хотели.

Асоциацията, която обединява големи испански хотелски вериги, туристически агенти, туроператори и авиокомпании, лобира за ново законодателство, което да регулира платформите за краткосрочни наеми като Airbnb, описвайки ситуацията като „извън контрол“.

Airbnb заяви, че е регистрирала "непропорционален" ръст от 31% за единични стаи на своята платформа през четвъртото тримесечие на 2022 г., приписвайки това на повече собственици на жилища, които търсят допълнителен доход на фона на кризата с разходите за живот.

Отдаването под наем за туристи е два пъти по-изгодно от предлагането на дългосрочно наемане на граждани, показа проучване на Exceltur. В Испания краткосрочните наеми също са средно по-евтини от хотелите.

В най-малко шест големи испански града броят на краткосрочните наеми, повечето от които се намират в градски центрове, предлагани като алтернатива на хотелите, се е увеличил с 34,5% през миналата година.

Например най-малко 6 от 10 къщи в центъра на Севиля са достъпни за туристи чрез платформи за краткосрочно наемане, докато в центъра на Мадрид около 30% от къщите близо до историческата площад Пуерта дел Сол са отдава се под наем за краткосрочен престой.

Междувременно броят на наличните хотелски стаи на места като Мадрид, Барселона, Малага или Севиля е нараснал със скорост от само 2% годишно от 2010 г. насам, се казва в проучването.

„Всички трябва да играем при равни условия“, каза Габриел Ескарер главен изпълнителен директор на най-голямата хотелска група в Испания Melia (MEL. Mc). „Тези имоти трябва да отговарят на определени изисквания, за да бъдат пуснати на пазара за наеми.“

Европейската комисия вече предложи законопроект, който ще принуди онлайн платформите за отдаване под наем да предоставят на националните власти данни като броя на клиентите, използващи техните услуги, и колко нощувки остават, коментират специалисти.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пръц

    11 5 Отговор
    Аз наемам стаята за 2-3 тека с колежката,а ако правиме 3ка може да откарам и целия работен ден на калъп.
    Благодаря за статията.Подсети ме за утре.
  • 2 ИМПЕРИАЛИСТ

    25 0 Отговор
    Тристаен апартамент, обзаведен с всички екстри в Испания, на краткосрочен наем, е в пъти по-евтин от хотелска стая в 4-5 звезден хотел...Това е болката на хотелиерите...Бонус е, че не ти досаждат разни камериерки, рецепционистки и др.
  • 3 Киро Тъпиpo

    3 4 Отговор
    Лена се грижи за тези неща, достатъно е да има парапет и Линда да се прави на заспала! ПП-Продължаваме Пердашенето, а вие плащате сметката хахаха арвардски хумор!
  • 4 Коментар

    15 1 Отговор
    Хотелиерите протестират срещу конкуренцията.
  • 5 тиквенсониада

    4 1 Отговор
    По тази причина ли ББ е харизал на мис Бикини къща в Барса !

    Коментиран от #6

  • 6 Гост

    0 3 Отговор

    До коментар #5 от "тиквенсониада":

    Ужасно си елементарен,папагал