Last news in Fakti

1 Декември, 2022 16:45 3 888 2

Най-доходоносните имоти

  • испания

В Испания това са офисите

Най-доходоносните имоти - 1
Снимка: Shutterstock

Офисите остават най-доходоносната инвестиция в недвижими имоти в Испания (11,3% годишно), следвани от търговски помещения (9,5%), жилища (7,1%) и гаражи (6%), според проучване на Idealista. Брутната възвръщаемост на покупките на жилища за отдаване под наем се е увеличила леко през третото тримесечие на 2022 г. до 7,1% годишно, тъй като през третото тримесечие на 2021 г. предлаганата доходност е била 7%. Въпреки това, нормата на възвръщаемост е намаляла в сравнение с второто тримесечие на тази година, когато достигна 7,2%.

Сред испанските столици най-изгодна за закупуване на жилище е Мурсия (8,8%), следвана от град Лейда (8,3%). Под 8% възвръщаемост са следвани от Huelva (7,7%), Cuenca (7,4%), Santa Cruz de Tenerife (7,3%) и Almería (7,1%). От друга страна, Сан Себастиан е градът с най-ниска рентабилност (3,7%), следван от Ла Коруня (4,4%), Палма (4,4%), Памплона (4,6%), Кадис, Понтеведра и Мадрид (4,9% в три градове). В Барселона доходността достига 5,2% годишно.

Най-високи доходи търговските обекти носят в Авила (10,8%), Сарагоса и Мурсия (10,5% и в двата случая). Следват го Билбао и Лейда (10,4% в два града), Санта Круз де Тенерифе (10,1%) и Уелва (10%). В Барселона и Мадрид процентът е съответно 8,6% и 8%.

Коруня и Албасете са столиците, в които рентабилността на търговските обекти е по-ниска - 7,2%. Дъното на таблицата се допълва от Хаен, Саламанка и Понтеведра (7,4% в три случая), Паленсия (7,6%), Теруел и Бадахос (7,9% в двете общини).

Офисите в Севиля носят най-висока печалба сред столиците (12,6% годишно). Следват Уелва (10,1%), Алмерия (10%), Толедо (9,8%) и Витория (9%). В Барселона доходността е 6,9%.

В противоположния край на скалата виждаме завръщането на Ла Коруня (5,9%), Палма (6,4%), Билбао (6,4%), Мадрид (6,5%), Оренсе (6,6%) и Кордоба (6,7%). Пазарът на офиси не е толкова хомогенен, колкото пазара на други видове недвижими имоти, така че е невъзможно да се получи статистика за почти половината от испанските столици.

Гаражите, напротив, в много столици са най-недоходоносният вид недвижима собственост за инвеститора. Най-висока възвръщаемост е получена в Кастельон де ла Плана (8,6%), Мурсия (8,3%), Барселона (6,4%), Авила (6,4%), Толедо, Лерида и Памплона (6% и в трите случая). В Мадрид нормата на възвръщаемост е 5,1%.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Софянец

    6 1 Отговор
    У нас най доходоносни са нивите,но там трябва много работа - оране,копане.По добре е да дойдеш в столицата и да караш такси,по строежите, да си полицай и/или в фирма за дограми и да ревеш колко е скъпо и некачествено и как балона ще се спука и те така
  • 2 Аз Кочо

    0 1 Отговор
    Няма как да не се спуска балона след като заплатите са същите, кредитите поскъпват, а имотите са с цени които продавача е затворил очи и е решил да иска независимо от местоположението и състоянието на коптора