Last news in Fakti

7 Март, 2023 10:43 2 174 3

Нормално поскъпване при старите жилища

  • испания-
  • жилища-
  • цени-
  • вторичен пазар

Увеличение от 5% на този тип имоти в Испания

Нормално поскъпване при старите жилища - 1
Снимка: М. Богданова ©

През 2022 г. цените на жилищата от вторичния испански пазар са се увеличили с 5%, сочат данните на специализирания сайт Idealista. Средната цена е достигнала 1920 EUR/кв.м

„Ако анализираме продажбите, 2022-ра беше най-добрата година от спукването на имотния балон и завърши с над 600 000 сделки. Цените обаче останаха ниски с повишение от около 5%. Увеличаването на разходите за финансиране може да бъде кулминацията на нова промяна в цикъла, белязана от спад в операциите на национално ниво и стагнация на най-динамичните пазари“, казва Франсиско Инярета, говорител на Idealista.

„По отношение на цените, въпреки че е малко вероятно да видим широкообхватен спад на основните пазари през следващите месеци, цените вероятно ще се охладят и ще пазарът ще се стабилизира“, добавя той.

Само в пет столици цените на жилищата са се понижили през последните 12 месеца. Най-голям спад е регистриран в Паленсия (-3,8%), следвана от Замора (-3,3%), Хаен (-1,5%), Теруел (-0,9%) и Леон (-0,6%), докато в Уеска цените не са се променили.

На големите пазари очакванията на продавачите се повишиха. В Палма де Майорка те регистрират второто по големина увеличение в Испания (+15,7%), докато във Валенсия ръстът е 10,8%, 8,1% в Малага, 8% в Севиля и 6,5% в Мадрид. По-малък ръст има в Сарагоса (5,2%), Билбао (4%) и Барселона (3,2%).

Най-голямо увеличение е регистрирано в Санта Крус де Тенерифе, където цените са се повишили с 18,7%, Палма (15,7%), Аликанте (11,5%) и Гуадалахара (11,1%).

Цените са се понижили само в две общности през 2022 г.: Кастилия и Леон и Ла Риоха, като и двете регистрират спад от 0,7%. Във всички останали случаи жилищата за продажба са поскъпнали, като Балеарските острови и Валенсианската общност имат най-висок ръст (съответно 10,5% и 10,4%). Следват Канарските острови (+6,7%), Мадрид (+6,3%), Андалусия (+5,7%) и Навара (+4,8%). В Каталуния ръстът е 0,9%.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 продължаваме със статиите

    3 1 Отговор
    за поскъпване, че нещо се олежахте, не купувате
  • 2 Аз Кочо

    3 2 Отговор
    Всички тия статии са превод от брокерски чуждестранни агенции. Няма нито една статия написана от икономисти безпристрастни и откровенни в това което пишат

    Коментиран от #3

  • 3 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Аз Кочо":

    Първите отстъпили от цената ще оберат каймака от купувачи и ще им приберат парите. След това ще отидат да си ги харчат създраве. Останалите алчни продавачи ще гледат как остават без купувачи и ще чакат още няколко години да им кацне някой заблуден с пари.