Last news in Fakti

9 Март, 2023 20:37 2 999 6

Най-силно поскъпване от 2007 година насам

  • испания-
  • жилища-
  • цени

Цените на новите жилища отчетоха значителен ценови ръст в Испания

Най-силно поскъпване от 2007 година насам - 1
Снимка: Shutterstock

Цените на новите жилища в Испания са се повишили със 7,1% през 2022 г., което е най-голямото увеличение от 2007 г. насам, според оценителя на недвижими имоти Sociedad de Tasacion. Средната цена на новите апартаменти е 2732 EUR/кв.м. Това все още е под историческия връх от 2905 EUR/кв.м, достигнат през юни 2007 г.

Регионът с най-висок ръст на цените на новите имоти е Балеарските острови (+9,1%), следван от Мадрид (+8,5%), Навара (+7,2%), Андалусия (+7,1%) и Валенсия (+7%) %).

Що се отнася до столиците, най-скъпа остава Барселона (4917 EUR/кв.м), следвана от Мадрид (4125 EUR/кв.м) и Сан Себастиан (4048 EUR/кв.м).

Малага е регионалната столица, където цените на новите жилища са нараснали най-много в процентно изражение миналата година (+9,3%).

Sociedad de Tasacion прогнозира, че повишаването на цените ще продължи през 2023 г., но очаква темпото на растеж да се забави поради икономическата ситуация.

Изпълнителният директор на Sociedad de Tasacion Хуан Фернандес-Асейтуно каза: „Поведението на пазара към края на 2022 г. показва въздействието на по-високите лихвени проценти върху дейността с недвижими имоти, но с новите жилища дори в края на годината има увеличение, което е по-висока или равна на стойността, регистрирана през 2019 г.“.

Фернандес-Асейтуно вярва, че цените на вторите жилища може да паднат поради инфлацията, но тези от първичният пазар ще продължат да растат стабилно.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СЕЛЯНИН

    2 16 Отговор
    Пиchoве още ли чакаме балона да се спука ?
  • 2 Боко

    8 0 Отговор
    Шси взема още едно апартаментче там на морето.
  • 3 Лопе

    10 1 Отговор
    То и тука се качих ама няма сделки
  • 4 Хора

    4 7 Отговор
    купувайте бързо, че след една година цените ще са двойни а след две тройни и т.н.
  • 5 малки испанки

    5 1 Отговор
    В софия цените на панелките старо строителство не са нормални - 1000 и нагоре евро. Просто невероятно. Като станат нормални може и да купиме нещо.
  • 6 СЕЛЯНИН

    4 1 Отговор
    Яз вече живеа у Софя и че прОдам магаричката че нема каде да а спирам