Отидете към основна версия

38 328 55

Каквото е в САЩ, идва и в България

  • сащ-
  • жилища-
  • цени

Имотният пазар зад Океана отчита спад в сделките и по-дълго време за продажба на жилище

Снимка: Shutterstock

Кризата от 2008 г. на пазара на недвижими имоти в САЩ дойде доста бързо и на българския имотен пазар. Каквото и да се случва зад Океана рано или късно то се повтаря в голяма степен и у нас. Ако трябва да направим прогноза какво ни очаква, то е спад в броя на сделките и имоти, за които ще е необходимо повече време, за да се продадат. Именно такава е картината на пазара в САЩ от началото на 2023 . Въпросите са кога това ще се случи у нас и в каква степен? Според анализатори, може да станем свидетели на подобна тенденция още в края на текущата година.

Дефицитът на жилища в САЩ е факт. Липсват близо 6.5 милиона нови еднофамилни къщи, според американски посредници. У нас пък се строи с бързи темпове, но повечето имоти се продават след като бъдат завършени. Така че спокойно може да кажем, че сме свидетели на дефицит за жилища в етап на строеж

За последните 10 години (бел. ред. 2012-2022 гг.) в САЩ са въведени в експлоатация 15.6 млн. жилищни единици. Построени са близо 8.5 млн. еднофамилни къщи, сочат данните на специализираното издание Mansion Global.

„Средно за 15 месеца се строи едно жилище. За да достигнем търсенето ще е необходимо броят на апартаментите, които се строят, да се устрои. Друг проблем е, че повечето жилища се строят с цел отдаване под наем и реално имотите не достигат до тези, които искат да си купят първи дом“, казва Хана Джоунс, анализатор на икономическите данни на Rеаltоr.соm. Забавяне се наблюдава и на пазара на еднофамилни къщи. Тук причината е притеснение на инвеститорите, че търсенето ще спадне.

Относно инфлацията то у нас се очаква тя да нарасне, докато в САЩ планират лек спад, след като толкова много пъти се покачи основният лихвен процент през 2022 г. „Евентуално намаляване на лихвите по ипотечните заеми може да върнат част от купувачите на пазара“, уточнява брокерът Даниел Хейл.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 59 гласа.

Свързани новини