Отидете към основна версия

4 206 22

Съседите с най-евтини столични имоти

  • атина-
  • гърция-
  • жилища

Средната цена на жилищата в Атина е 1940 EUR/кв.м

Снимка: Shutterstock

Глобално проучване, проведено от британската компания CIA Landlord Insurance, показва, че Атина има най-ниските продажни цени на жилищни имоти сред всички анализирани столици.

С относителен сравнителен анализ на разходите за придобиване на апартамент в центъра на столиците на различни страни се оказва, че гръцката столица е най-евтиният вариант.

Анализаторите разглеждат ограничен брой световни столици в доклада. Ето защо не може да се твърди, че в центъра на Атина има най-достъпните жилища в света, предупреждават анализатори. Средната продажна цена на апартамент в центъра на гръцката столица е 1940 EUR/кв.м, следвана от Мадрид (3190 EUR/кв.м). Съответно в Рим цифрата е 3790 EUR/кв.м, в Лондон 4826 EUR/кв.м, а в Стокхолм надхвърля 6000 EUR/кв.м.

Данните обясняват значителния ръст на инвестиционния интерес от чужбина към имоти в Гърция, особено в района на Атика, който включва и Атина. През 2022 г. притокът на чуждестранен капитал за покупки на недвижими имоти възлиза на 1,27 млрд. EUR, според Bank of Greece, което е ръст от 60,2% спрямо 2021-ва.

Това е рекорд за всички времена, надхвърлящ дори 2019 г., когато съответната сума нарасна до 1,45 млрд. EUR. В този контекст се предполага, че общият обем на покупките на имоти от чужденци през 2022 г. е надхвърлил 1,5 млрд. EUR, което е рекорден резултат.

Междинният доклад за паричната политика на Банката на Гърция отбелязва, че „положителното представяне на туризма, ръстът на краткосрочните наеми и увеличените чуждестранни инвестиции продължават да подхранват импулса на пазара на имоти“.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.

Свързани новини