Last news in Fakti

10 Април, 2023 13:21 2 987 5

Странен фактор повишава цените на жилищата

  • атина-
  • гърция-
  • имоти-
  • цени-
  • жилища

Реновирането на археологическия музей в Атина повишава цените на имотите в района

Странен фактор повишава цените на жилищата - 1
Снимка: Shutterstock

Експерти виждат плана за модернизиране на Националния археологически музей в центъра на Атина като значителен тласък за пазара на недвижими имоти в района, където цените са се повишили с 99% за последните няколко години.

Изграждането и модернизирането на музеи и културни обекти е тактика, възприета от правителствата по света, за да повишат стойността на местните икономики. Аналогичен е и случаят в Атина. През 2009 г. в гръцката столица беше открит Новият музей на Акропола, а през 2016 г. отвори врати Културният център на Фондация Ставрос Ниархос (SNFCC).

Този подем, причинен от пристигането на културни и исторически обекти в района, е известен като "ефекта на Билбао" - термин, кръстен на бившия индустриален град Билбао в Испания. През 1997 г. Билбао се превърна в международен център за изкуство и луксозни недвижими имоти с появата на музея Гугенхайм.

Преобразуването на най-големия археологически музей в Гърция се очаква да доведе до промяна в използването на имоти в близките райони, включително Exarchia, Vathis Square, Victoria Square и Kypseli.

Тасос Коцанастасис, управляващ директор на 8G Capital Partners, казва, че „един успешен музей привлича туристи, а това от своя страна увеличава нуждата от свързани бизнеси като хотели и ресторанти“.

„Въпреки това, ако музейните пространства се комбинират с обществени пространства или места за събития (като концерти), тогава те могат да привлекат по-балансирана комбинация от местни жители и чужденци“, казва Коцанастасис.

„Можем да очакваме увеличение на стойността на недвижимите имоти, търговски и жилищни, както и възможна трансформация на стари офиси в хотели (въпреки че предлагането в Атина се е увеличило драстично), както и жилища за краткосрочни наеми. Като цяло модернизацията на музеите е положителен фактор за местната икономика. Предизвикателството е да разпространим създадената стойност сред възможно най-много местни общности“, обяснява експертът.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ха ха ха ха.....

    4 1 Отговор
    Малиии, ръст, ръст миуена, ръЗт
  • 2 оФчара

    8 1 Отговор
    Ако направим един паметник в Банкя на тамошния ,,принц,, цените на имотите ще станат като в Монако.Хахахах
  • 3 Аз Кочо

    3 2 Отговор
    Моята панелка се намира в района на руски паметник, до сега и исках 200к евро сега вече вдигнах на 250 щото е до паметника на 400 метра от него. Въпросът е кой ще ми ги даде...
    Ако има желаещи пишете.

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Аз Кочо

    5 2 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Хахахах, добра идея, вече искам 300к.