Отидете към основна версия

7 960 5

Собственици негодуват срещу промяна при наемите

  • ню йорк-
  • сащ-
  • наем-
  • краткосрочно наемане-
  • правила-
  • промяна-
  • ограничаване

Ню Йорк промени закон за краткосрочното отдаване под наем на жилища

Снимка: Shutterstock

Закон 18, приет от Градския съвет на Ню Йорк, изисква наемодателите да регистрират имущество, което отдават под наем краткосрочно. Наемодателите също ще трябва да докажат, че имотът отговаря на изискванията за сигурност и други разпоредби относно жилищните сгради и постоянното пребиваване. Собствениците, които нарушават правилата, могат да бъдат глобени между 1000 и 5000 USD.

В Ню Йорк има над 40 000 обяви за краткосрочно наемане, посочва Inside Airbnb. Последните планове на града могат да доведат до премахване на до 10 000 реклами от платформата.

Иновациите предизвикват ожесточени дебати в обществото за жилищата, хотелите, туристическия пазар и правата на нюйоркчаните. Докато защитниците на наемателите празнуват победата, собствениците на имоти заклеймяват новите мерки като злоупотреба на градските власти.

Собственичка на жилище Фархана Чоудхури, която отдава имота си под наем на краткосрочен принцип, пише в онлайн форума на града, че отдаването под наем на пространство през Airbnb е помогнало да плати ипотеката си и обучението на децата си в колежа. „Не е честно да сме толкова ограничени в собствените си домове“, казва тя.

Airbnb също коментира закона, като каза, че новите правила могат да навредят на нюйоркчани, които разчитат на краткосрочни наеми на фона на нарастващите разходи за живот в града.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 5 гласа.

Свързани новини