Last news in Fakti

21 Април, 2023 09:21 4 811 66

Строителите отново печелят много

  • сащ-
  • жилища-
  • клиенти

Високите лихви по ипотечните заеми в САЩ обърнаха пазара и клиентите се насочват към новото строителството

Строителите отново печелят много - 1
Снимка: Shutterstock

Добри дни очаква строителните предприемачи в САЩ през идните месеци Повишаващите се лихви по жилищни кредити пренасочиха купувачите към новопостроени имоти. Това е добре дошла промяна за индустрията, която беше в спад в началото на годината. От своя страна, строителните предприемачи предлагат добри отстъпки на клиентите, а за последните става много по-изгодно да купят от първичния, вместо от вторичния пазар.

Купувачите са предимно хора, които търсят първи дом. Причината е, че тези, които вече са купили жилища или къщи на изплащане, плащат заеми с по-ниски лихви. Към момента лихвите по ипотечните заеми са над 6% срещу 3% през 2021 г., припомнят банкери.

С началото на пролетните разпродажби, цените на имотите от вторичния пазар отчетоха близо 25% спад през март тази година спрямо същия месец на 2022-ра, сочат данните на Redfin. За разглеждания период продажбите на нови жилища са се увеличили с 5.6%.

Стив Алой, главен изпълнителен директор на Stanley Martin Homes, казва, че скокът на търсенето го е изненадал. Базираният в Рестън, Вирджиния строител, е предвиждал 10% годишно увеличение на нетните продажби през първото тримесечие. Оказа се, че са около 40%.

Към момента новопостроените домове представляват една трета от наличния инвентар, което е над два пъти от нормалните нива. Проблемът с много употребявани имоти, които са на пазара, е, че те са се задържали известно време и са просто непривлекателни за семейства, които искат да се нанесат бързо.

В по-голямата си част строителите могат да си позволят отстъпка, тъй като разходите за материали са намалели и маржовете на печалба остават значителни. Строителите драстично увеличиха цените по време на бума на пандемията, когато разтревожените купувачи тръгнаха да търсят нови жилища, с допълнителни стаи за офиси и задни дворове, където да разположат басейн или беседка.

След това лихвите по ипотечните кредити започнаха да се покачват от почти рекордно ниски нива миналата година, правейки покупките по-малко достъпни и принуждавайки строителите да се конкурират, като намаляват разходите, за да привлекат купувачи. Този процес отне известно време, но се оказа, печеливш.

Сега, с повишаване на търсенето, някои строители започват да намаляват отстъпките. „Върнахме се към един по-нормален пазар, нито слаб, нито прекалено интензивен“, казват строители.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вуй

    7 8 Отговор
    Само Мочо са му сривове в главЪтЪ и фалити
  • 2 Вуй

    3 8 Отговор
    И тука така, и тука ша рипат цените хи хи хи... ми е в главата

    Коментиран от #9

  • 3 Строител

    16 6 Отговор
    Зачетах се и разбрах, че колегите зад океана са доволни, но тука е друга бира, нещата се окъкаха яко, в момента никой не търси нито зелено, нито кафяво, всичко е на червено. Дано поне банките не вдигнат лихвата, че тогава ?

    Коментиран от #6

  • 4 Истината съм аз

    12 4 Отговор
    Статията е пълна нелепица ,само я прочетете какви нелепи глупости.

    Коментиран от #21

  • 5 Аз Кочо

    14 3 Отговор
    Строителите в САЩ са с минус 56 процента нови поръчки. Това което ги крепи са забавените поръчки от минали години. Не знам откъде я взимате тази информация, но ето информация от днес.

    Пазарът на жилища прави още една крачка назад: цените на жилищата спадат на годишна база за втори месец. Продажбите вече са паднали ужасно.

    Инвеститорите също загубиха интерес: продажбите на купувачи в брой се сринаха с 24% на годишна база.

    Средните дни на пазара се удължиха . Реално продадените жилища са прекарали 29 дни на пазара през март спрямо 17 дни през март миналата година, според Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти.

    Друга мярка за средните дни на пазара също се удължи: жилищата са или продадени, или изтеглени от пазара след 54 дни през март, спрямо 36 дни преди година, според

    Всичко това като се има предвид че пролетният сезон е най силният сезон в Северна Америка

    Коментиран от #22

  • 6 Продавачка

    1 12 Отговор

    До коментар #3 от "Строител":

    Извинете строител, но искам да попитам, ако се вдигнат лихвите това лошо ли е за нас, които продаваме и вие които строите. Аз съм взела на зелено три жилища и сега ги продавам още в проект, но нещо не вървят, та как точно ще се отрази вдигането на лихвите. Аз мисля, че всяко вдигане е добро, хората се плашат и купуват като ги стресираме с вдигане на всичко, не е ли така

    Коментиран от #23

  • 7 Петьо Строежа

    10 5 Отговор
    В момента който почна да копаят дупка и веднага идват няколко души настървени с пари да купуват.Даже не питат за цената

    Коментиран от #8

  • 8 Аз Кочо

    9 1 Отговор

    До коментар #7 от "Петьо Строежа":

    Нека видим данните за сделките за първото тримесечие на 2023 и тогава да преценим кой купува и колко. Миналата година сделките започнаха да се сриват и според мен ще продължат да се сриват. Хората които както казва Продавачка са купили по две три явно ще ударят на камък. Защото всеки пазар има пик има и дъно. Освен това лихвите и инфлацията ще са високи за дълго време а това е насрещен вятър за всички активи. София не е нито Торонто нито Сан Франциско, няма имиграция и такова търсене, а цените нямат отдавна връзка нито с наемите нито с заплатите.
  • 9 Вуй

    1 3 Отговор

    До коментар #2 от "Вуй":

    Вместо да пишеш от мое име прочети заглавието на днешния в - к Телеграф
  • 10 Телеграф

    2 8 Отговор
    21.04.2023г. Украинци си правят квартали на морето.....Купуват гарсониери на кило в Бургаско.....Плащат по половин милион евро за апартамент в Несебър........

    Коментиран от #11, #12

  • 11 Мен

    8 2 Отговор

    До коментар #10 от "Телеграф":

    Сделките в Бургас/ко по неофициална все информация падат с 25 процента за първото тримесечие на 23 а последните две тримесечия на 22 падат с около 20 процента на тримесечие
  • 12 Аз Кочо

    8 1 Отговор

    До коментар #10 от "Телеграф":

    Вуйчо, продължаваш да четеш брокерските бълвочи. Ако искаш да си в час, чети ако не западни икономисти то поне професор Петров. Така много неща ще ти изяснят

    Коментиран от #13

  • 13 Вуй

    4 8 Отговор

    До коментар #12 от "Аз Кочо":

    Мочо хората имат пари,това,че тука 3-4 неудачници само ривети,нищо не означава.Хванете и инвестирайте в себе си с знания и ще си повишите стандарта.Иначе се ще си ревете тука и ще ми цитираш и преписваш само някви неща

    Коментиран от #14, #15, #25

  • 14 Аз Кочо

    8 2 Отговор

    До коментар #13 от "Вуй":

    Хехехе, кои хора бе имат пари колко души са колко пари имат, дай цифри, дай факти, аре стига с тия общи приказки.

    Коментиран от #16, #51

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 абе Вуй

    3 1 Отговор

    До коментар #16 от "Вуй":

    Ти защо не купуваш като е много изгодно, някой те беше питал, купувал ли си нещо скоро или си неуспешен продавач, който усеща че вече изпуска влака
  • 18 Аз Кочо

    9 1 Отговор

    До коментар #16 от "Вуй":

    Понеже ми е писнало от твоите бращолевения ей така без подкрепа, факти и т н. Ето ти факти
    80 процента от хората в бг не могат да спестят нищо. Влоговете в банките са до 10000 лв за 78 пр. от вложителите. Милионерите са около 1000 човека или 0.01 пр. Хората с влогове ДО 500000 лв са около 15 процента и 5 процента са тези между 500к и 1 млн. Мислиш ли че тези 20 пр с спестявания до 1млн лева не са си купили поне 2 имота, а мислиш ли че преди това не са имали поне още 2. Мислиш ли че някой с 500к ще дойда е да ти плати копторчето дори и да е в Иван Вазов. Не, те братле купуват вече в дубай, Париж, Лондон и т. Н, влагат в бижута бентлита, акции, злато и какво ли не. Кутииките в София братле са обречени, защото няма кой да ги плати и защото масата от хората имат собствено жилище а именно 92 пр. а 9 пр имат повече от едно

    Коментиран от #30

  • 19 Продавачка

    7 1 Отговор
    Ама аз точно в Иван Вазов купих на зелено три имота и сега искам да ги препродам, ама що не купуват, нали има голямо търсене. Нещо се обърка пазара, единствено г-н Вуй ме разбира

    Коментиран от #27, #31

  • 20 Гост

    6 1 Отговор
    Мола??? Понеже ипотеките станали много непосилни за изплащане, затова хората ис купували нови жилища??? Що за логика?
  • 21 Гост

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "Истината съм аз":

    И аз не виждам никакъв смисъл в написаното.
  • 22 Гост

    7 1 Отговор

    До коментар #5 от "Аз Кочо":

    29 дни на пазара, докато продадат и се оплакват???? Тукашните има където правят по 400-500 дни.

    Коментиран от #24

  • 23 Гост

    8 1 Отговор

    До коментар #6 от "Продавачка":

    Преди са ти предлагали да теглиш кредит за жилище с лихва 3%. Днес ти предлагат същият кредит при лихва 6%. За един купувач, добре ли е това вдигане? А щом купувачът каже, че не му е добре и няма да тегли кредит, няма да си купува жилище, за теб, като продавач, това добре ли е?
  • 24 Аз Кочо

    4 1 Отговор

    До коментар #22 от "Гост":

    И там има такива дето киснат с години, това е осреднена статистика. Но всяко нещо с подходяща цена ще се продаде и там и тук и навсякъде

    Коментиран от #26

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Гост

    10 1 Отговор

    До коментар #24 от "Аз Кочо":

    Тук е яко глад за комисион, братче. На няколко обяви съм звънял. Пос редника ми казва, че бил продаден, но щял да ми предложи нещо друго. Намирам директно собственика, а той се учудва, защото никога не се е ангажирал с пос редник. Това говори за сериозно изгладняване.

    Коментиран от #28

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Аз Кочо

    8 1 Отговор

    До коментар #26 от "Гост":

    Моят съвет към теб.,
    Спри да търсиш имот сега.. Изчакай. Имай търпение. Ще минат няколко години. Тогава ще е момента за апартамента. Продавачът трябва да е отчаян, изморен обезверен. Брокерите трябва да се броят на пръсти, тогава ще си ти. Сега е много рано още.
  • 29 Гост

    5 1 Отговор
    Коментари 25 и 27 нямаха нито една обидна дума, но бяха изтрити. В същото време, в сайтът има подигравателни подмятания на 4урк0фили към българи, които седят недокоснати.
  • 30 Вуй

    1 4 Отговор

    До коментар #18 от "Аз Кочо":

    Москва не вярва на сълзи

    Коментиран от #32

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Вуй

    1 1 Отговор

    До коментар #35 от "Вуй":

    Оф , ша си се връщам на село, тука ме изнервихте. Златна добруджа - здравей , здравей !

    Коментиран от #37, #38

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 ми връщай се ве

    2 2 Отговор
    и без теб се съмва в СофИя

    Коментиран от #41

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Аз Кочо

    5 1 Отговор

    До коментар #35 от "Вуй":

    ВУЙ, има ли нещо което ти знаеш за имотният пазар а ние останалите, не? Ако има, би ли споделил с нас невежите, за да си обясним защо цените и сделките постоянно растат....

    Коментиран от #46

  • 43 Вуй

    0 5 Отговор
    знам че имам да продавам на тъщата гарсониерата в Люлин и се надявам да станем милионери с нея, но за целта , ти Кочо трябва да приготвиш минимум 350 к , които нямаш, а само знаеш да ривеш

    Коментиран от #44, #49

  • 44 Аз Кочо

    6 1 Отговор

    До коментар #43 от "Вуй":

    За бога, не я продавай, аз ще изтегля заем, ще ти дам 400к, виетнамски донги

    Коментиран от #45, #53

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Вуй

    1 5 Отговор

    До коментар #42 от "Аз Кочо":

    Ако всички бяха експерти,то нямаше да има кой да сложи хляб на масата ве бойс.Затова се радвам,че има толкова умници като тебе тука,за да може такива като мене да си живеят прекрасно......бойс

    Коментиран от #48

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Аз Кочо

    4 1 Отговор

    До коментар #46 от "Вуй":

    Ти днес не си ли на работа? Или пишеш в следобеднта почивка..
  • 49 Вуй

    1 5 Отговор

    До коментар #43 от "Вуй":

    Мочо,Мочо....много ниска топка си,затова се ше ридаеш и ше сервираш в живота и те така
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Цоко Смоко

    1 5 Отговор

    До коментар #14 от "Аз Кочо":

    Ти голио да малчиш,се брецаш най много и за нищо не пристаеш

    Коментиран от #52

  • 52 Мен

    3 1 Отговор

    До коментар #51 от "Цоко Смоко":

    Пак не отговаряш на любовта която диша във врата....
  • 53 Вуй

    1 5 Отговор

    До коментар #44 от "Аз Кочо":

    Мочо,ше те радвам,там на завоя ше те радвам.....

    Коментиран от #54, #55

  • 54 Аз Кочо

    5 1 Отговор

    До коментар #53 от "Вуй":

    Трябва да се върнеш на десният бряг, аз на левият не отивам
  • 55 Абе момче

    6 1 Отговор

    До коментар #53 от "Вуй":

    като не ти стигат парите хвани се на втора работа, бакшиш или фаянсаджия, недей замърсява форума. Явно си нервен, нещо не ти вървят работите, ама ние какво сме ти виновни. Тук обсъждаме какъв е пазара на имоти, а не личните ти трагедии. Айде молябъди кротък и си пий млякото сутрин!

    Коментиран от #56, #57

  • 56 Аз Кочо

    3 0 Отговор

    До коментар #55 от "Абе момче":

    Хахахах, де да пиеше мляко сутрин, но не, той започва с шльокавица, после на обяд в обедната на обекта е на бира, а вечер на амфетамини и зелени листа свити на цигара а може и на нещо по твърдо, поне така ми изглежда.
  • 57 Вуй

    1 5 Отговор

    До коментар #55 от "Абе момче":

    Ривалди,ние от обяд сме на хапка и пийка,вместо да драскаш и ривеш само,ела да лъснеш тука и да вземеш лев
  • 58 Вуй

    1 3 Отговор
    А после ше ти лъснеме кюнците ха хах

    Коментиран от #59

  • 59 Аз Кочо

    1 0 Отговор

    До коментар #58 от "Вуй":

    Ееехх,само ме лъжеш Вуй

    Коментиран от #60

  • 60 Вуй

    1 2 Отговор

    До коментар #59 от "Аз Кочо":

    Ето за какво ривеш ти,палавницооооо
  • 61 Аз Кочо

    4 1 Отговор
    Джеръми Грантъм.

    Американските домове са много скъпи в сравнение с доходите на домакинствата, а растящите разходи за ипотеки са намалили способността на хората да купуват жилища,

    Тъй като хората постепенно осъзнават, че имотите им струват много по-малко, отколкото са смятали, те вероятно ще се почувстват по-бедни и ще намалят пътуванията в чужбина, дипломирането и други скъпи неща, прогнозира Грантъм. Спадът в разходите може да спре икономическия растеж, отбеляза той.

    „Това не се случва за една нощ, но жилищата хвърлят много дълга сянка и икономически са по-опасни от фондовия пазар“, каза Грантам. „Лошата новина е, че се движи много бавно. Последният пик беше през 2006 г. и падна едва през 2012 г. – отне шест години.“
  • 62 Аз Кочо

    5 0 Отговор
    СЕГА,

    Купувачите предоговарят с до 10% по-ниска цена на имота
    По-сериозно забавяне на имотния пазар се очаква през второто полугодие на тази година
    Купувачите придобиват все по-голямо влияние в сделките с недвижими имоти. И все по-често те успяват да предоговорят намаление на цената с 5 до 10%. Това е знак, че цените на жилищата у нас тръгват надолу, въпреки че офертите все още държат високи нива.

    Това коментират брокери и кредитни консултанти и според тях тази тенденция е пореден белег за охлаждане на пазара на недвижими имоти. Първият сигнал бе намаляването на броя на сделките през последните две тримесечия на 2022 г.
    Много показателно е, че в София спадът е по-голям от средния за страната - със 17% през последното тримесечие на 2022 г. В столицата за същото тримесечие бе регистран и спад на цените на жилищата с 2.5%.

    Все още няма официални данни за броя сделки през първото тримесечие на тази година, но очакванията са тенденцията на спад спрямо миналогодишните нива да продължи.

    Коментиран от #63

  • 63 Вуй

    1 4 Отговор

    До коментар #62 от "Аз Кочо":

    Не се спре вее,не се спре само да ридаеш и да преписваш.По добре се стегни защото днеска е понеделник, а до събота наобяд трябва да гърбиш яко в Мантастико/ а Криптомир не обича лентяите ха ха/

    Коментиран от #64

  • 64 Аз Кочо

    4 1 Отговор

    До коментар #63 от "Вуй":

    Бързай да коментираш в обедната почивка. Има още една тъпа статия и не те виждам в коментарите.
  • 65 Аз Кочо

    0 1 Отговор
    Излязоха продажбите на имоти София за първото тримесечие на 2023. Сделките на годишна база са минус 13 процента, което е много малко. Това е един гкупав народ. Иначе не мога да си го обясня. За сравнение с последното тримесечие на 2022 сделките са минус 30 процента, но сравнено с първо тримесечие на 2014, на 2015 сделките сега са 100 процента повече. А 2019 с около 10 процента повече. Тоест търсенето в България продължава да е високо. Спада на годишна база е минимален 13 прицента но на тримесечие е добре минус 30 процента

    Коментиран от #66

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.