25 Май, 2023 09:23 4 513 0

Съсед съди милиардер заради незаконно разширение на жилище

  • сащ-
  • съд-
  • незаконно преустройство

Иска 10 млн. USD обезщетение

Съсед съди милиардер заради незаконно разширение на жилище - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Семейството на милиардера Рей Далио е направило огромно разширение на дома си, който се намира на последния етаж на сграда в Ню Йорк. Съсед го съди, тъй като се опасява от реално напукване на стените на собствения апартамент, което може да доведе до срутването му, съобщава New York Times.

Федерико Пигнатели дела Леонеса, съсед на семейство Далио и бивш главен изпълнителен директор на Pier 59 Studios. Последният избягва да живее в апартамента си в SoHo, защото е притеснен от ремонтите на своя съсед Далио, който е добавил цял етаж върху сграда с историческа стойност. Това може да доведе до реални конструктивни нарушения на сградата.

В действителност жилището е собственост не на Далио, а на неговите деца. Ищецът иска от нарушителя 10 млн. USD обезщетение, сочат документите подадени във Върховния съд на Ню Йорк. Той твърди, че не е бил предварително уведомен за мащабната реконструкция над главата му. Плановете за реконструкция на практика са „строителството на сграда върху сградата“, твърди Пигнатели.

По време на пандемията семейство Далио започва строителството на мезонет върху техния апартамент на шестия етаж в сграда в SoHo, припомня Times. Проектът включва изграждането на мезонет с кухненски бокс и половин баня, както и веранда от 2000 кв. фута върху сградата. Резиденцията в SoHo е била дом на някои от децата на Далио от години.

В писмо от 24 страници до кмета и властите на Ню Йорк Пигнатели пише, че проектът е "ефективен нов 7-ми етаж" и е твърде тежък, за да може сградата да го поддържа, съобщава Times.

Градските власти признават, че конструкцията "не отговаря напълно" на предварително одобрените планове, но "не е наблюдавала никакви структурно опасни условия" по време на обсъждане на проекта от общински инспектори през 2022 г. Тогава властите са издали заповед Далио да спре строителството.

Пинятели твърди, че строителният проект засяга апартамента му – има пукнатини в дървените колони, поддържащи жилището му, наклонени колони, теч на вода от тавана му, повреда на подовете, падаща мазилка и врата, която вече не пасва правилно в рамката си.

В съдебните документи по случая Далио отрича твърденията на Пинятели. Адвокатът на Далио, заявява, че са предложили да наемат независим инженер, "за да извърши обективна оценка и да го компенсира за всички щети, които може да са причинени. Вместо това Пинятели избра да започне съдебно дело, неправомерно включвайки Далио като обвиняем в очевиден опит да го постави в неудобно положение за споразумение“.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА