Last news in Fakti

25 Май, 2023 08:03 8 506 14

Има места, където е по-евтино да се купи жилище, отколкото да се наеме

  • сащ-
  • жилища-
  • покупка-
  • наем-
  • цена

В САЩ едва в 4 щата покупката е по-изгодна от рентата

Има места, където е по-евтино да се купи жилище, отколкото да се наеме - 1
Снимка: Shutterstock

В САЩ закупуването на жилище е с около 25% по-скъпо, отколкото наемането му Четири щата, обаче правят изключение, посочват от Redfin. Анализ на еднофамилни къщи и градски къщи показва, че очакваните месечни разходи за ипотека са по-ниски от месечните разходи за наем в Детройт, Филаделфия, Кливланд и Хюстън.

В Детройт типичният дом е с 24% по-евтин за закупуване от наема - най-голямата процентна отстъпка сред 50-те най-населени метрополии. Средната ипотечна вноска за купувачите на жилище там е 1296 USD, докато средният прогнозен наем е 1697 USD.

Филаделфия предлага 7% отстъпка, следвана от Кливланд (4% отстъпка) и след това Хюстън (1% отстъпка). Средната лихва по 30-годишна фиксирана ипотека надхвърля 7%,показват данните на Bankrate.

„Не бих насърчил хората да свиват бюджетите си, за да си купят жилище, когато сме в рецесия и наблюдаваме спад в цените. В годините, предшестващи пандемията, имаше смисъл някои купувачи на жилища да нарушат правилото, което гласи да не харчите повече от 30% от доходите си за месечни жилищни разходи, но тези времена са по-рискови, така че има смисъл купувачите да са малко по-консервативни“, посочват специалисти.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Селски тарикат

    12 9 Отговор
    От 25 години чакам балона да се спуска за да стана софиянец а то какво стана?
  • 2 Баш гражданин

    14 6 Отговор
    В САЩ е евтино, защото там торнадата унищожават всичко и започват пак отначало.И така нон стоп.

    Коментиран от #8, #9

  • 3 мдам

    18 3 Отговор
    Тези 3 града Детройт, Филаделфия, Кливланд са пълен дроб. Голяма престъпност, наркомания, безработица и т.н. Много хора избягаха от там.
  • 4 В САЩ не са крепостни селяни

    9 3 Отговор
    Може да обикаляш родината и да я обикнеш

    Коментиран от #10, #12

  • 5 умен

    4 4 Отговор
    Какво стана ли?! Балона се спука,пак го надуха и сега чакаме/гледаме спукването. Иначе при нас са почти на равно вноска и наем. Даже дадох и пример под друга статия, но и сами можете да проверите. Има си онлайн банкови калкулатори, има си и цените и наемите в имот.бг.
  • 6 американец

    11 2 Отговор
    Във Филаделфия и пари да ми дават не отивам да живея. Голема кочина. Изобщо във щатите си струва да се живее във ранчо със площ поне стотина хектара. Далече от големите градове, някъде из аризона, юта, арканзас.

    Коментиран от #7

  • 7 Софиянец

    5 7 Отговор

    До коментар #6 от "американец":

    На мен пък най ми харесва у Манастирски ливади!
  • 8 Дъртак

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Баш гражданин":

    Единственото евтино не само в САЩ , а и по Света си ти! Торнадото дето бушува в главата ти ще спре! Само почакай!
  • 9 Гост

    12 2 Отговор

    До коментар #2 от "Баш гражданин":

    Затова къщите им са дъсчени, като макети на истински домове.
  • 10 Гост

    13 1 Отговор

    До коментар #4 от "В САЩ не са крепостни селяни":

    Обиколи Бронкс или Харлем, ако ти стиска.
  • 11 до там без назад

    5 1 Отговор
    Я, какво чудно кварталче!
    Няма бараки със съмнитлена манджа , нито селяни са паркирали на всяка педя таралясниците си.
    Зеленина, чъздух, а аз съм си паркирал лодката на кея.... идилия
  • 12 не е това

    7 0 Отговор

    До коментар #4 от "В САЩ не са крепостни селяни":

    Просто продажбата на имот не е само пари.
    В определени зони собствениците държат скъпотия, за да не им се довлекат хора, които не са за търпяне - сутеньори, диваци, които да готвят кучета в тоалетната чиния или подобни.
    Предпочитат ги под наем, че са по-лесни за гонене...

    Опитай във Финландия да си купиш имот и ще видиш.
    Може да имаш и 10 милиона евро, а апартаментчето там да е 1 милион, ама не очаква йда ти постелят червения киклим. Не са луди за пари като тукашните. Имат си всичко.
    без препотъка от съсед, ще те оглеждат половин година, преди да кандисат.
  • 13 Перо

    4 1 Отговор
    Само е пропуснато да се отбележи процента на природните катаклизми в тези райони и размера на заплатите, спрямо тези в NYC и Калифорния! Това е като цените на имотите в София и Левуново!
  • 14 Моето мнение

    0 0 Отговор
    Този, който е превеждал статията е свършил работата си много зле. Първо се говори за четири щата, а после се изброяват градове. Второ, обяснете какво е аджеба "градска къща (буквално преведено от английски "town house") на аудиторията си. Относно представената статистика - въобще не ме изненадва. Филаделфия, Детройт и Кливлънд са градове с ниски доходи и голяма престъпност. Нормално е никой да не иска да живее там. Хюстън мисля, че е една идея по-добре. Въобще САЩ имат малко качествени места за живеене. На изток са ураганите, Мидуест-а е земята на тонарнадотата, на запад - земетресения. На север е много студено, на юг - жега... Нова Англия е ОК, но е адски скъпо, пък и времето е гадно като цяло.