Отидете към основна версия

2 637 50

Държава превръща 43 000 жилища в социални

  • испания-
  • жилища-
  • реновиране-
  • строителство-
  • социално слаби

Испания започва мащабна програма по реновирането на съществуващи и строежа на нови достъпни имоти

Снимка: Shutterstock

Испания ще реновира и изгради 43 000 жилищни единици, които да са достъпни за социално слаби лица. По програмата са отпуснати 4 млрд. EUR, които трябва да бъдат отпуснати по линия на спасителен фонд към ЕС. Предвижда се средствата по програмата да бъдат отпуснати на cтpoитeлни пpeдпpиeмaчи и coбcтвeници зa изгpaждaнe и peĸoнcтpyĸция нa ĸъщи в coциaлни жилищa, oтдaвaнe пoд нaeм нa дocтъпнa цeнa или пpexвъpлянe нa пoлзвaнeтo им зa пoнe 50 гoдини.

Моментът за реализиране на тази програма не е избран случайно. Непрекъснато увеличаващият се наем на жилища е основен проблем, който в момента се използва от политиците в предизборните им кампании. През месец май в страната ще има общински избори, а по-късно тази година и парламентарни.

Към днешна дата едва 16% от младите испанци живеят отделно от родителите си. За сравнение, средният процент за Европа е 32%, по данни на Оbѕеrvаtоrу оf Еmаnсіраtіоn.

В редица европейски страни, сред които са Дания, Португалия, Германия и други, се наблюдава срив на пазара на жилища в резултат на повишаващите се лихвени проценти по ипотечните заеми. Това обаче не се отнася за Испания и Италия, където пазарът върви нагоре въпреки поскъпналите заеми. Колко ще продължи този възход в последните две държави е трудно да се опрели, но най-вероятно високата инфлация и повишаващите цени на енергията ще окажат негативно влияние върху пазара на имоти, в частност на жилища, прогнозират анализатори.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.

Свързани новини