Last news in Fakti

21 Април, 2023 17:51 2 333 6

Интересна тенденция на пазара на наеми

  • испания-
  • наем-
  • жилища-
  • чужденци

Все повече чужденци наемат жилища в Испания

Интересна тенденция на пазара на наеми - 1
Снимка: Shutterstock

Близо 15% от търсещите да наемат жилище в Испания са чужденци, сочат най-новите данни на специализирания сайт Idealista. Това е най-високия процент откакто се води подобна статистика от 2019 г.

Оказва се, че през януари тази година търсенето на жилища под наем в южноевропейската страна от граждани от чужденци е надвишило с четири десети заявките, свързани с покупката (14,9% срещу 14,5%). С други думи: чуждите граждани се интересуват повече от наемане, отколкото от покупка на жилище в Испания.

Ако през 2019 г. страната, от която е имало най-много заявки за имоти под наем в Испания, е била Великобритания, то сега това са Германия и Франция. САЩ и Холандия от своя страна изпревариха Италия, която междувременно се премести от четвърто на шесто място.

Други страни, които наскоро набраха скорост като желаещи да живеят под наем в Испания, са Полша, Канада и Норвегия. Те изместиха Венецуела, Колумбия или Мароко. Доминиканската република също изпадна от списъка на страните, от които се търсят най-много жилища под наем.

Чужденците искат да наемат имот в Испания в същите райони, където обикновено купуват: крайбрежни и туристически региони. В някои средиземноморски провинции и архипелази търсенето на наем от чужбина надхвърля 20% от общото, докато в провинциите, разположени в центъра на полуострова и в някои северни райони, теглото му не достига дори 5%.

Аликанте оглавява националната класация и е единствената провинция, в която над 30% от търсенето на жилища под наем идва от чужбина. Втората по големина провинция е Санта Круз де Тенерифе, където чуждестранното търсене на жилища под наем достига 29,6%, пред Балеарските острови (27,8%), Малага (26,9%) и Лас Палмас (24%). Тези пет провинции са единствените в страната, където заявките от чужденци съставляват над една пета от общия брой.

Следващи в списъка са Барселона, Валенсия и Алмерия, където чуждестранното търсене на наеми представлява 19% от общото, следвано от Жирона (17,1%). Вече под средното за страната, но с двуцифрена тежест, са Уелва, Гранада, Кадис и Кастелон (всички с над 14%), Тарагона (13,8%), Мурсия (12,5%), Мелиля (11,1%). и Мадрид (10,4%).

От друга страна, в останалата част на страната чужденците проявяват по-малък интерес към наемане на жилища, а делът им в общото търсене е под 10%.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гориил

    6 0 Отговор
    Господ Бог даде на Испания райски климат.Норвежците и канадците смятат така.
  • 2 Според OECD

    8 1 Отговор
    Испания е на 10 място в Света в по качество на живот между 186 държави в класацията. Най - добра жп и пътна инфраструктура в Европа съответно и най-голямата, топ здравеопазване, климат, красиво на всякъде, супер храна, достъпни жилища!!!! Няма смисъл да продължавам. От всипки западни държави с най-голям дял на собствени жилища на глава от населението-според Евростат 76% имат собствени жилища, докато в Германия този процент е 51%!!!

    Коментиран от #3

  • 3 Гориил

    2 3 Отговор

    До коментар #2 от "Според OECD":

    С изключение на системните катастрофи с влакове в Испания. Не искам да ви отегчавам с изброяване.

    Коментиран от #4, #5, #6

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Гориил":

    Щото в нашето БДЖ не изпадат влакове всеки месец и не стават произшествия а
  • 6 Вуй

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Гориил":

    гтхпрлбъэфхпрлб