Last news in Fakti

27 Март, 2023 14:21 5 530 20

Основните тенденции на имотния пазар през 2023 година

  • испания-
  • жилища-
  • тенденции-
  • цени-
  • търсене-
  • предлагане

Осем фактора ще определят движението на испанския имотен пазар

Основните тенденции на имотния пазар през 2023 година - 1
Снимка: Shutterstock

Експерти от компанията за недвижими имоти Solvia идентифицираха осем тенденции, които ще определят ситуацията на испанския имотен пазар през 2023 г.:

1. Спад в продажбите на жилища. Заради повишаването на лихвите на ЕЦБ през 2022 г. се очаква през 2023 г. броят на сделките с къщи и апартаменти в Испания да намалее с 10-15%.

2. Леко поскъпване при жилищата. Предвижда се ръст от 1,5-2,5% на годишна база, което се свързва с „намаляване на дълговата тежест в сектора и недостиг на жилища в големите градове“.

3. Нарастваща популярност на ипотеките с регулируем лихвен процент. Тази промяна на курса ще продължи и през следващите месеци и се дължи основно на стратегията на банковите структури да определят минимални цени на ипотечните кредити с плаваща лихва и да затягат условията за фиксирана лихва.

4. Намаляване на предлагането на жилища под наем. Предлагането може да намалее с 10-15%, което, съчетано с голямото търсене на наеми, ще окаже допълнителен натиск върху цените.

5. Стабилизиране на инвестициите в търговски имоти. Това ще се случи поради икономическа несигурност.

6. Жилищата ще останат най-популярният сегмент. Ще предпази от силна инфлация.

7. Енергийната ефективност и екологичността все повече ще започват да влияят върху избора на купувачите на имоти.

8. Стремеж към иновации. Ще расте популярността на виртуалните огледи и дигитализацията на недвижимите имоти.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    13 4 Отговор
    Пропуснат е много важен фактор - руснаците ще започнат да продават имотите си
    в Испания. В БГ вече започнаха. Нямат пари, пък и не могат да ги посещават.
  • 2 Брокера Вуй

    1 17 Отговор
    Излишно е да ви казвам, че имотите ше фъркат, ако и да не се продават

    Коментиран от #15

  • 3 Продавачка от Поморие

    21 2 Отговор
    Интересно, никой не се обажда, хем вдигнах цената няколко пъти и пак, няма и няма. Вече трета година не мога да продам 50 кв. за двеста хиляди, кво му става на тоя пазар, въпроса ми е към компетентния брокер във форума

    Коментиран от #7, #16

  • 4 Пако

    15 2 Отговор
    SOLVIA СА ТОПИЗМАМНИЦИ И КОМПАНИЯ КОЯТО ПРОДАВА САМО БАНКОВИ ИМОТИ,НИЩО ОТ ПРОГНОЗАТА НЯМА ДА СЕ СБЪДНЕ. ИДВА ЦУНАМИ ПО МОЩНО ОТ 2008.
  • 5 Аз Кочо

    14 3 Отговор
    По тъпа статия не бях чел. Стабилизиране на пазара понеже лихвите щели да бъдат фиксирани същевременно сделките ще падат.
    Срива на имотният пазар едва започва. Последният път това отне 7години от върха до най ниската точка. Имайте търпение и се насладете на това. Безплатните пари излетяха през кумина като дим.
  • 6 Гост

    11 2 Отговор
    Много цифрички в обявата не е цена. Цената е тази, на която си стискат ръцете клиент и продавач. Къде я пише?
  • 7 Гост

    12 2 Отговор

    До коментар #3 от "Продавачка от Поморие":

    Плащай му данъците още няколко години и пак питай.
  • 8 Аз Кочо

    15 2 Отговор
    Нагел от Бундес банк каза, че ЕЦБ е спряла да купува държавни задължения и е започнала да намалява притежаваните от нея ценни книжа "много предпазливо" до 15 милиарда евро на месец. Той също така смята, че количеството затягане трябва да се ускори, тъй като в момента ЕЦБ има облигационен портфейл от почти 5 трилиона евро. Това значи повече пари изчезват от пазара и стават по скъпи с лихвите по кредитите. От друга стана фед тегли пари и вдига лихвите. На този фон тази статия е смешна. Когато сделките падат значи че балона издиша. По малко хора са готови да купуват на тези цени. Следващият етап е спад на цените или замръзване на пазара до момента на рефинансиране на по високи лихви. След това става интересно

    Коментиран от #11

  • 9 Милена помпата

    20 1 Отговор
    Милена, от миналата седмица има изнесена статистика за спад на цените на новото строителство в София с 5% за Q4 2022 спрямо Q3 2022 по данни от НСИ. Всички адекватни медии публикуваха вече статии с новината. Ти къде спиш ? Не си разбрала или не ти плащат да публикуваш такива статии ?

    Коментиран от #10

  • 10 Платена водоплаваща

    10 1 Отговор

    До коментар #9 от "Милена помпата":

    Второто
  • 11 Милена

    12 1 Отговор

    До коментар #8 от "Аз Кочо":

    Ава аз само копи пейс.Тъй каза шефа,че продажбите намалели и ши ми намали заплатата.
  • 12 фАНТОМасс

    5 5 Отговор
    Този испански пазар включва ли и Барселона ? Щото Бойко може да даде акъл какво , кога и как се прави с къщи там !
  • 13 Баш Брокер

    15 1 Отговор
    В следващите 3-6 месеца ще има плато, в зависимост от м/ународната обстановка. Тези, които продадат сега, макар и с 5-8% по-ниско, в крайна сметка ще са на печалба. Тези, които се правят на тарикати, ще загубят между 15% и 25%, когато настане паниката. След това ще има поне 5-8 години за възстановяване на пазара. Моето мнение, абсолютно незадължително е, че не си струва да се мисли за покупка на имот преди края на лятото. Но, парите са ваши и решенията, също. Със здраве!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Вуй

    2 4 Отговор

    До коментар #2 от "Брокера Вуй":

    Не съм брокер Мочо,просто реалист който живее в БГ.Преди 2ч. се върнах с моето фемили от Пампорово и мога да ти кажа,че видях много коли пред хотелите.Не говориме за чужденци, а за нашенци.Това,че ти си да ривере не е фактор за стандарт и цени,дерзай
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Вуй

    1 3 Отговор
    Между другото ми останаха малко консерви русенско и копърка от визитата ми на Пампорово, ако някой иска ги продавам

    Коментиран от #18

  • 18 инвеститоре

    5 3 Отговор

    До коментар #17 от "Вуй":

    Каква цена им искаш на консервите, ял ли си от тях. То вярно че на Пампорово е скъпичко, ама като не ти е по джоба що се пънеш барабар Петко с мъжете
  • 19 Вуй

    3 4 Отговор
    По 20 лв. парчето и цената ще расте още, всичко расте

    Коментиран от #20

  • 20 Гост

    5 1 Отговор

    До коментар #19 от "Вуй":

    За сега растат две цифри в играта с имотите: исканите от продавачите цени и лихвите по кредитите на банките. Едните са само мечтани, докато другите им идва падежа всеки месец и щеш не щеш тряа се внасят.