Отидете към основна версия

3 153 16

Американска компания получи германска субсидия от 10 млрд. EUR за строеж на завод

  • германия-
  • сащ-
  • intel

Intel ще строи завод за полупроводници във ФРГ

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Американската компания Intel сключи споразумение с германското правителство за получаване на субсидии в размер на 10 млрд. EUR за изграждането на завод за полупроводници в град Магдебург в източната част на страната, съобщи Bloomberg, позовавайки се на свои източници.

Ръководителят на компанията Пат Гелсингер и германският канцлер Олаф Шолц ще подпишат съответния документ.

Първоначално Intel планираше да използва 6,8 млрд. EUR субсидии от германското правителство за изграждане на фабрика в Магдебург. По-късно строителството на предприятието беше отложено за по-късна дата поради икономически затруднения. Пускането на завода в момента е планирано за 2027 г.

Кметството на Магдебург очаква, че стартирането на предприятието може поне да удвои потреблението на електроенергия в града. Пускането на централата ще наложи и изграждането на нова електрическа подстанция, която да я захранва с електричество.

Основана през 1968 г., Intel произвежда електронни устройства и компютърни компоненти, включително микропроцесори. От 2021 г. светът е изправен пред недостиг на полупроводници, което е свързано с рязко увеличаване на търсенето на тези продукти поради прехода на мобилните комуникации в много страни към системи от пето поколение. Освен това в контекста на пандемията и разширяването на дистанционната работа се увеличи и производството на персонални компютри и игрови конзоли.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 8 гласа.

Свързани новини