Last news in Fakti

22 Юни, 2023 09:21 4 638 15

Рецесията удари най-силния европейски пазар на имоти

  • германия-
  • рецесия-
  • имоти-
  • сделки-
  • рекорд

Германия отчете най-ниския брой сделки за последните 13 години

Рецесията удари най-силния европейски пазар на имоти - 1
Снимка: Shutterstock

Броят на сделките с търговски имоти в Германия падна до 13-годишно дъно през първото тримесечие на 2023 г. Купувачите и продавачите се борят да се приспособят към огромното увеличение на разходите за финансиране.

Според доклад на BNP Paribas Real Estate обемът на транзакциите между януари и март е бил 5,1 млрд. EUR, по-малко от половината от историческата средна стойност и най-ниското ниво от 2010 г. Сделките с жилища също се сринаха, посочва в отделен доклад компанията.

Секторът на недвижимите имоти в Германия беше силно засегнат от бързото повишаване на лихвените проценти на Европейската централна банка миналата година, което доведе до рязко покачване на разходите за финансиране.

Това създаде ценово несъответствие на пазара на имоти, като потенциалните продавачи твърдят, че бързата инфлация ще продължи да увеличава приходите от наеми и по този начин ще поддържа стойността на имотите, докато заинтересованите купувачи посочват финансови разходи, за да оправдаят исканията си за по-ниски цени.

„Германският пазар на инвестиции в недвижими имоти е в много трудна фаза“, каза в доклад Маркус Цорн, ръководител на BNP Paribas Real Estate Германия. Според него, това развитие е „логично следствие от високата несигурност“, която в момента преобладава в индустрията на недвижимите имоти.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Владо Черноземски

    28 2 Отговор
    Споко, тук наще брокери казаха, че само ще се вдигат цените, това, че скоро в Германия ще виждаме същите цени като в България, няма никакво значение. хахаха

    Коментиран от #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Гладен брокер

    21 3 Отговор
    А в България купуват по 2-3 апартамента наведнъж без да питат за цената.
  • 4 Вуй

    6 4 Отговор

    До коментар #1 от "Владо Черноземски":

    В Германия има офицялно 6 000 000 социялно слаби/бедни/. Те идват на море у нас юни и септември за да спестяват, когато е най тънкана.За 10дента у Германия ще изхарчат двойно и тройно, отколкото у нас он инхлузив на корем.Разберете комп. нинджи, навсякаде е добре ако си платен и образован.Ако не,ходете у Немско да чистите клозети, да миете чинии,да бачкате на строежите и по кланниците по 15часа, но на повечето от вас не им стискаа

    Коментиран от #5, #6

  • 5 да бе

    8 1 Отговор

    До коментар #4 от "Вуй":

    Идват у нас да "спястяват"? Това е инфорамция от преди 15 години, пич.
    Не пробутвай прашасали опорки.
    От тогава досега едно и също омърлущено партаментче на 50 години поскъпна от 30 000 евро до 130 000 евро.
    Сиренето пък скочи от 5.60 на 32 лв. И така нататътка

    Така ще спести бедния гемански пенсионер , та ум да ти зайде.

    Колкото до "олл инклузива" ни, германеца може да "спести" само ако сравни цените ни с тези в Испания и Италия. Иначе, ще спести ако просто не отиде на почивка. Да не говорим и какво качество е тоз чуден "олл инлузив". Честно казано същите по мийки може да си ги яде и пие в Германия напълно безплатно в социалните кухни, че и по-качест5вени може да са там! Пиячкката пък си е чиста рука рулетка....

    Коментиран от #9

  • 6 Владо Черноземски

    14 2 Отговор

    До коментар #4 от "Вуй":

    Аз за разлика от теб съм живял в Германия няколко години преди да се върна и повярвай ми говориш откровени глупости... немците не идват да спестяват у нас, на техните доходи всичко е значително по-евтино от колкото тук. Отвори ИМОВЕЛТ и сравни цените на имотите в Дрезден, Лайпциг или Берлин с цените в Манастирски ливади. Ще видиш,че разликата в цената е не повече от 10-15%, но там получаваш и улици и магазини и гаражи и детски градини наоколо за тия пари. Хубаво си помисли после, дали всичко тук при тези доходи е наред. Празните 240 000 жилища в София, столица на най-бързо изчезващата нация в света (според ООН) не ги коментирам, за да не се задавиш.

    Коментиран от #7

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Брокер

    4 2 Отговор
    Неееее .... !!!
  • 9 Вуй

    2 3 Отговор

    До коментар #5 от "да бе":

    Така е ,че имотите поскъпнаха много, но колко ти беше заплатата преди 15г. а колко е сега а?Защо тогава чужди пенсионери купуват огромни къщи с дворове в Еленския балкан,Велико Търново и апартаменти по морето а не си седят у тях?Защото с пенсия 1200$ в Лондон ще мизерстваш, а тука ще си капитан

    Коментиран от #11, #12

  • 10 Вуй

    2 2 Отговор
    Един много успял наш спортист го каза: много учетИ и мног иве%тИ
  • 11 Ти си знаеш

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Вуй":

    Пипон ли, тиква ли
  • 12 Аз Кочо

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Вуй":

    Имотету нивгъж нему да паднут, оне само ке растот, и будалите ке ги купуат кат чебричета от домашни путреби да мой Вуй да продаде и негоуото чебриче за 400к иеврака
  • 13 Аз Кочо

    0 0 Отговор
    Сащ
    Цените на жилищата спадат на годишна база с най-много от 2011 г. насам, тъй като инвеститорите се отдръпват на фона на лошите продажби и нарастващото предлагане.

    Юни (данните за следващия месец) ще бъде последният етап от сезона на пролетните продажби. След това нещата тръгват надолу

    Сезонно коригираният годишен процент на продажбите през май в сравнение с май през предходни години:

    Май 2022 г.: -20,4%.
    Май 2021 г.: -27,4%.
    Май 2019 г.: -19,3%.
    Май 2018 г.: -20,4%.

    Коментиран от #15

  • 14 Одит

    0 0 Отговор
    Няма руски газ, няма бизнес, няма печалба……
  • 15 Цени и продажби са различни неща

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Аз Кочо":

    Цени и продажби са различни неща. Пада цена на нещо което е надценено. Като цяло обема на продажбите на нови имоти намалява поради намалена печалба и съответно намалено предлагане. Това което ти се струва скъпо днес след две години ще ти е на сметка. Особенно когато става въпрос за собствено жилище а не покупка с цел инвестиция. И в двата случая ако разполагате със средствата е много по - добре отколкото да си държите спестяванията в банкова сметка.