Отидете към основна версия

19 760 33

Пазарът на нови жилища се срина

  • франция-
  • ново строителство-
  • жилища-
  • цени

Това може има сериозни последствия за бизнеса и заетостта в сектора на недвижимите имоти във Франция

Снимка: Shutterstock

През второто тримесечие на текущата година едва 19 487 жилищни единици ново строителство са били продадени във Франция. Това е спад от 41% спрямо същия период на 2022 г., сочат данните на Министерството на екологичния преход. „Ситуацията може да се определи като катастрофална. Отбелязахме спад от 41% в сравнение с данните от 2022 г., които вече бяха лоши“, казва Паскал Булангер, президент на Федерацията на строителните предприемачи (FPI).

Експертът изразява безпокойство от сериозните последици, които тази ситуация може да има за бизнеса и заетостта в сектора на недвижимите имоти. „Много компании може да поискат помощ поради бързо влошаващата се ситуация“.

Спадът в резервациите засяга както апартаментите, които са основният бизнес на предприемачите, така и частните къщи. Отнася се и за цялата територия на страната, но е от особено значение в зона B1 (-48%), съответстваща на големи агломерации като Бордо, Страсбург, Рен или Нант, както и в покрайнините на градове с високо натоварване, като напр. Лион и Лил.

Строителните инвеститори са изправени пред нарастващи разходи за строителство и затруднен достъп до кредит за потенциални купувачи. Тази напрегната ситуация вече накара шест федерации на работодатели в сектора да изпратят отворено писмо до Еманюел Макрон, призовавайки за „токов удар“, за да се поднови строителството на нови домове.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 17 гласа.

Свързани новини