Last news in Fakti

30 Август, 2023 13:21 3 669 2

Забраняват строителството на високи сгради

  • франция-
  • париж-
  • сгради-
  • височина-
  • ограничение

В центъра на Париж най-високата сграда не може да надвишава 37 метра

Забраняват строителството на високи сгради - 1
Снимка: Shutterstock

Това не е първият път в историята, в който Париж налага забрана за високи сгради в опит да запази ниското строителство. Градският съвет на френската столица гласува ограничаване на височината на новите сгради в центъра до 37 метра.

Париж отдавна се бори да остане град с ниско строителство. Въпреки че има по-високи сгради в бизнес района La Défense в западната част на френската столица, както и по-високи жилищни сгради в 13-ти и 15-ти район, като цяло няма много високи постройки в централната градска част.

Градът за първи път въведе ограничение за височина от 37 метра за нови сгради в някои райони през 70-те години на миналия век, след изграждането на 209-метровата офис кула Монпарнас, която беше завършена през 1973 г. Някои парижани са на мнение, че монолитната кула не се вписва в пейзажа на града им.

През 2010 г. правилата бяха променени, за да позволят изграждането на жилищни кули с максимална височина 50 метра и офис кули до 180 метра в някои райони извън центъра на града. Но в началото на 2022 г. изграждането на 180-метровата триъгълна кула отново разпали дебата за мястото на високите сгради във френската столица.

Триъгълната кула стана първият небостъргач в центъра на Париж след завършването на кулата Монпарнас. Проектът получи разрешение за планиране през 2015 г., но беше оспорван два пъти, преди да бъде окончателно одобрен през 2019 г.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мекият макарон

    3 0 Отговор
    И 37 е много, нищо не трябва да е по-високо от Макарон!
  • 2 Ил дъо Франс

    5 1 Отговор
    Аз си харесвам Париж със ниски сгради.Какво е това с тия кули......Тва на Монпарнас е б0клук.