Last news in Fakti

19 Април, 2023 13:21 3 440 5

Цените растат, с изключение на столицата

  • франция-
  • жилища-
  • цени-
  • париж

Високите разходи за живот пренасочват имотния пазар от Париж към провинцията

Индексът на цените на съществуващите жилища във Франция се повиши с 6,44% (+0,6% коригиран спрямо инфлацията) на годишна база, сочат данните на Националния институт за статистически и икономически изследвания (INSEE).

В най-богатият и най-гъсто населен френски регион – Ил дьо Франс, средната цена на апартамента се е повишила с 0,3% на годишна база до 6860 EUR/кв.м, според нотариуси. В Petite Couronne средната цена на апартамента ръст от 0,9% на годишна база, до 5570 EUR/кв.м. В Grand Curon средната цена на апартамента се е увеличила с 2,9% на годишна база до 3500 EUR/кв.м. В Haute-Seine, един от най-населените департаменти в страната, цените на апартаментите са се повишили само с 0,4% на годишна база до 6770 EUR/кв.м.

В Париж цените на жилищата дори леко паднаха – изглежда, че високите разходи за живот в столицата насърчават хората да се преместят в провинцията. Средната цена на жилищата в столицата е паднала с 1,1% (-6,6% с инфлация) до 10 660 EUR/кв.м, сочат данни на нотариусите.

В скорошно проучване на Парижкия университет и Кралския колеж в Лондон почти половината парижани намират града за твърде скъп, а 43% смятат, че биха могли да намерят по-добро качество на живот другаде. Пандемията очевидно отблъсква хората от градовете към по-зелени райони.

Продажбите на жилища за препродажба във Франция през 2022 г. са спаднали с 6,1% на годишна база до 1 116 000 единици, според Генералния съвет за околна среда и устойчиво развитие (CGEDD). По подобен начин продажбите на нови жилища са намалели с 0,1% на годишна база до 79 876 единици през първите три тримесечия на 2022 г.

Френската икономика, която е втората по големина в еврозоната, нарасна със скромните 2,6% през 2022 г., след ръст от 6,8% през 2021 г. и свиване от 7,9% през 2020 г., според прогнози, публикувани от Европейската комисия. Предвижда се обаче икономиката да се забави допълнително, с прогнозиран реален растеж на БВП от едва 0,4% през 2023 г.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вуте

    3 0 Отговор
    То понеже е много евтино...

    Коментиран от #2

  • 2 Госттунизийци

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Вуте":

    То това е целта - да не е ЕВТИНО.И сега там е пълно с мароканци,сомалийци,тунизийци и др. А ако беше ЕВТИНО какво щеше да е
  • 3 Аз Кочо

    6 4 Отговор
    В Франция навсякъде без в Париж може да се купи имот за 150к до 200 к. от 50 до 100 м2. За тия дето ще ме опровергаят че и тука може за толкова, ще отговоря че говоря за Франция, където почти всеки човек би искал да живее. В България дори авганистанците не искат да стоят

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.