Отидете към основна версия

7 121 17

Жилищата поевтиняват, но остават все така недостъпни

  • франция-
  • жилища-
  • париж-
  • поевтиняване-
  • достъпност

Френските банки нямат право да издават ипотеки над максималния лихвен процент, известен като taux d'usure

Снимка: Shutterstock

Цените на жилищата в Париж паднаха до най-ниското си ниво от четири години. Офертните стойности през септември 2023 г. се понижиха с 4,1% на годишна база до 10 936 EUR/кв.м - най-ниското ниво от януари 2019 г., по данни на Le Figaro. Това е най-резкият спад на годишна база от поне десетилетие.

В Париж блокирането в следствие на пандемията накара някои хора да се преместят от града. Няколко промени в правилата за кредитиране също ограничиха финансирането за потенциални инвеститори.

Френските банки нямат право да издават ипотеки над максималния лихвен процент, известен като taux d'usure, който е определен от Банката на Франция. Това ограничение доведе до отхвърляне на молбите за заем на някои от клиентите.

За да се улесни достъпът до кредити в страната, пределният лихвен процент беше преразгледан ежемесечно през първата половина на 2023 г., а не всяко тримесечие, както досега.

Собствениците на жилища в Париж също ще се сблъскат с увеличение от 52% на данъка върху имотите тази година, което кметът Ан Идалго оправда миналата година на базата на необузданата инфлация и нарастващите разходи за енергия.

Въпреки стабилния спад в цените на жилищата, Париж остава най-скъпият жилищен пазар сред големите европейски градове, повече от два пъти по-висок от нивото на Мадрид и Берлин, пишат анализатори на Bloomberg.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 9 гласа.

Свързани новини