Отидете към основна версия

16 759 10

Разбиха мощна оръжейна банда в София (снимки)

  • оръжие-
  • банда

Конфискуваният арсенал е най-голямото количество в новата ни история

Снимки: МВР

При две акции МВР, ГДБОП и Специализираната прокуратура иззеха над 60 единици огнестрелно оръжие и близо 900 мастербокса цигари. Новината съобщиха главният секретар на МВР Георги Костов, директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов и административният ръководител на Специализираната прокуратура Иван Гешев.

Единият случай е свързан с придобиване, притежаване и продажба на огнестрелно оръжие. До момента по това досъдебно производство са привлечени шестима души - един като ръководител и петима като участници в престъпната група. Извършени са претърсвания и обиски на седем адреса.

На един от тях са намерени 50 картечни пистолети "Узи", един пистолет Валтер", оптика и 2700 евро, на друг са открити осем пистолета от различни марки, 250 патрона и над 19 000 лева, на трети - картечен пистолет "Скорпион" и пистолет "6/35".

Намерените до момента огнестрелни оръжия могат да въоръжат, и то нелошо, цяло поделение, отбеляза Гешев.

Втората операция е за неутрализирането на престъпна група за търговия с акцизни стоки без бандерол, действала от началото на 2016 година. По това дело ще се работи на по-късен етап и по линия на контрабандата. Привлечени са седем души като обвиняеми с мярка за задържане до 72 часа - двама са организатори на престъпната група. Мярката за неотклонение ще бъде гледана утре.

При спецоперация на служители на ГДБОП от склад в квартал "Слатина" в София са иззети близо 900 мастербокса контрабандни цигари - приблизително количество, което може да напълни един тежкотоварен камион /ТИР/. Цигарите са с различни марки и все още се броят и се описват. Те са били замаскирани с пакети с памперси, каза административният ръководител на Специализираната прокуратура Иван Гешев.

В най-новата история на България няма такава операция, при която да се иззети над 60 действащи, годни за стрелба огнестрелни оръжия. Това е изключително добър атестат за ГДБОП и внася нотка на успокоение в сложното време, в което всички живеем, каза Костов. Всички колеги ще бъдат наградени лично от главния прокурор, добави той.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини