Отидете към основна версия

3 542 4

Хванаха тир със 761 старинни монети и накити

  • старинни монети-
  • накити-
  • тир

Стойността им възлиза на около 60 000 лева, сочат предварителните експертни оценки

Снимка: Агенция Митници

761 старинни монети и накити са намерени в тир на „Капитан Андреево”. Товарният автомобил е пътувал от Турция за Великобритания, съобщават от Агенция „Митници”.

Камионът с чужда регистрация пристига на „Капитан Андреево” на 31 октомври около 2.00 часа на входящо трасе от Турция. Зад волана е турски гражданин. Водачът е представил редовни документи за превозвания товар от Турция за Великобритания и е обявил, че няма друго за деклариране. При извършената проверка митническите служители откриват под акумулаторите на превозното средство укрити пет пакета, опаковани с тиксо. Установено е, че пакетите съдържат 716 старинни монети от бял и цветен метал, както и 45 броя старинни накити и предмети, сред които пръстени, медальони, обеци, фигурки, плочки, печати, два овални червени камъка.

Общо 761 са иззетите контрабандно пренасяни изделия и монети. Според предварителната експертна оценка тяхната стойност възлиза на около 60 000 лева. Предстои експертиза за датиране и прецизно идентифициране на иззетите артефакти.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.

Свързани новини