Отидете към основна версия

8 947 9

Откриха нещо уникално на дъното на Черно море

  • черно море-
  • кораб-
  • потънал-
  • българия-
  • гръцки-
  • уникално

Корабът е бил използван за търговски цели

Снимка: BLACK SEA MAP

Екип от български и британски археолози откриха нещо уникално на дъното на Черно море. Близо до българския бряг са били намерени останките на търговски кораб, за който се смята, че е на поне 2400 години, предаде Би Би Си.

Плавателният съд, дълъг 23 метра, е принадлежал на древногръцки мореплаватели. Смята се, че е бил използван за търговски цели. Според разпространената информация намерената находка е най-старата на непокътнат потънал кораб. Причината за запазването му в цялост след толкова дълъг период от време се дължи на липсата на кислород на тази дълбочина.

Един оцелял кораб, лежащ на 2 километра под водата, е нещо, което никога не бих повярвал за възможно, каза професор Джон Адамс, главен изследовател в Черноморския проект за морска археология (MAP). Това ще промени нашето разбиране за корабостроенето и мореплаването в древния свят, отбеляза той.

Смята се, че откритият плавателен съд е бил търговски кораб от типа, който досега е виждан само на рисунки по древногръцки керамични делви. Една от тях - „Вазата със сирените", която се намира в Британския музей - показва как Одисей е завързан за мачтата на своя кораб, за да устои на песента на морските нимфи.

Международният екип е открил и изследвал повече от 60 корабокрушения. В състава му са морски археолози, учени и морски геодезисти, а мисията им е в рамките на три години да изследва дълбините на Черно море. Сред находките досега са плавателни съдове от казашкия флот от 17-и век, римски търговски кораби, пълни с амфори и други. Данните ще бъдат представени на научна конференция.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини