Last news in Fakti

23 Октомври, 2018 13:45 8 920 9

Откриха нещо уникално на дъното на Черно море

  • черно море-
  • кораб-
  • потънал-
  • българия-
  • гръцки-
  • уникално

Корабът е бил използван за търговски цели

Откриха нещо уникално на дъното на Черно море - 1
Снимка: BLACK SEA MAP

Екип от български и британски археолози откриха нещо уникално на дъното на Черно море. Близо до българския бряг са били намерени останките на търговски кораб, за който се смята, че е на поне 2400 години, предаде Би Би Си.

Плавателният съд, дълъг 23 метра, е принадлежал на древногръцки мореплаватели. Смята се, че е бил използван за търговски цели. Според разпространената информация намерената находка е най-старата на непокътнат потънал кораб. Причината за запазването му в цялост след толкова дълъг период от време се дължи на липсата на кислород на тази дълбочина.

Един оцелял кораб, лежащ на 2 километра под водата, е нещо, което никога не бих повярвал за възможно, каза професор Джон Адамс, главен изследовател в Черноморския проект за морска археология (MAP). Това ще промени нашето разбиране за корабостроенето и мореплаването в древния свят, отбеляза той.

Смята се, че откритият плавателен съд е бил търговски кораб от типа, който досега е виждан само на рисунки по древногръцки керамични делви. Една от тях - „Вазата със сирените", която се намира в Британския музей - показва как Одисей е завързан за мачтата на своя кораб, за да устои на песента на морските нимфи.

Международният екип е открил и изследвал повече от 60 корабокрушения. В състава му са морски археолози, учени и морски геодезисти, а мисията им е в рамките на три години да изследва дълбините на Черно море. Сред находките досега са плавателни съдове от казашкия флот от 17-и век, римски търговски кораби, пълни с амфори и други. Данните ще бъдат представени на научна конференция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гилдирим

    4 61 Отговор
    Плавателният съд е принадлежал на древнотурски мореплаватели!!!!

    Коментиран от #2, #3

  • 2 1994

    69 2 Отговор

    До коментар #1 от "Гилдирим":

    Тогава не е имало нито турци, нито "древнотурци"
  • 3 ХО ХО ХО

    64 2 Отговор

    До коментар #1 от "Гилдирим":

    ТАЗИ СМЕС ОТ АЗИАТСКИ ТУРКОМАНГАЛИ НЕ Е БИЛА ПЛАНИРАНА ДАЖЕ !
  • 4 Зора

    5 43 Отговор
    Балкани са гръцки !

    Коментиран от #9

  • 5 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 11 Отговор
    За корабоплаването –
    1. Поинтересувайте се какво е записано в османските данъчни тефтери за занаятите на Шопите от с. Драгалевци - Софийско.
    2. В какво се е изразявала ангарията към султана на гр. Самоков.
  • 6 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 8 Отговор
    1. КОПИ-ПЕЙСТ: "Според османски документ от средата на 17ти век - хюджет за 1647година
    Драгалевците заплащат данък от 31 хиляди и 340 акчета - облог в полза на кюрекчиите, ( весларите и кормчиите в императорската флота ). В този документ се споменават имената на драгалевчаните които се прехранват от занаята в морето. Ето какво пише в документа така както е поместен в сборника "Българско възраждане"1969г. Николай Генчев и Христо Христов стр.12

    "Жителите - рая от село Драгалевци Софийска кааза :
    поп Вучко, Стоян велди Михо, Кершо велди Михо, Стефан велди Недьо,
    Михаил велди Павле, Славко велди Вълчо, Вучко велди Цветко, Стойо велди Марко и Иван велди Стойчо - се явиха пред пълния състав на софийски шериатски съди в присъствието на носителя на този акт, спахията Хасан Сердар ага ибни Осван, всеки един от тях с прилично пред съда почитание изповяда и каза следното:
    "За сметка на настоящата благополучна година взехме заем от спахията Мехмет ага сумата от 31340 акчета, за да изплатим данака, който се следва на селото и който дължим на царското съкровище на кюркчийте (веслари и кормчий), що са на служба в сформираната императорска флота. Тоя данак се прибира от спахията на селото за сметка на правителството. Ние се задължаваме взаимопоръчително да изплатим горепосочената сума напълно, в срок от (три) 3 месеца от датата на настоящия съдебно - шириатски акт, без оспорване."
    Съдът след като потвърди станалата изповед по тоя заем, по желание на страните
  • 7 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 7 Отговор
    ...Съдът след като потвърди станалата изповед по тоя заем, по желание на страните състави и написа този съдебен акт за станалото - днес, 29 ден на месец мухарем 1057година от егира, или 1647година от Рождество Христово.
    (23.02.1647г .)"

    Документът е от значение, тъй като изяснява връзката на вътрешността на страната, с морските пътища. Защо да не са били драгалевските кормчии в Егея, която от своя страна им е по близката част на страната? Още повече, че в тази част на Беломорска Тракия съществува една постоянна комуникация с манастирите в Света Гора. Както е известно, това е съхранена традиция още от времето на Иван Александър и Иван Шишман. Дали има и друга връзка с морето? Кой светец е закрилник на моряците в морето? Патрона на черквата в Бояна, която е била в миналото част от манастир с името Свети Николай. А неизвестният боянски майстор е посветил на светеца обширен цикъл. Как са стигали Драгалевци до морската шир и дали е акт на стародавна традиция за мен не буди съмнение, че има приемственост. Соколарите по царско време си остават соколари и по османско време. Преклонилите глави боляри си остават императорски наместници и по робско време, добиващите злато по царско време, добиват злато и по османско, като си остават почти със същите права, придобивки и задължения. Защо да им е чуждо корабоплаването на "конниците - номади", когато има живи традиции и предпоставки за приемственост ?"

    2. Според турските данъчни регистри, данъкът на Самоков е би
  • 8 ИМПЕРИАЛИСТ

    7 5 Отговор
    ......................
    2. Според турските данъчни регистри, данъкът на Самоков е бил под формата на кораби за империята. Същите са били с кован железен кил и са пренасяни до морето в разглобен вид от волски кервани. В крайбрежието на сегашното Мандренско езеро близо до някогашното древно селище Деултум – с. Дебелт са сглобявани.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.