Отидете към основна версия

2 136 6

23 декември: Големи имена в рока празнуват рождени дни СНИМКИ + ВИДЕО

  • дейв мъри-
  • греъм бонет-
  • еди ведър

Поздравления днес приемат Дейв Мъри, Еди Ведър и Греъм Бонет

Три големи имена в рока празнуват рожден ден днес, 23 декември.

На този ден през 1956 г. се ражда китаристът на Iron Maiden Дейвид Майкъл Мъри. Той се присъединява към групата в началото на нейната история и е вторият най-дълго служил член на групата след основателя Стив Харис. Той и Харис са единствените членове на Iron Maiden, участвали във всеки албум.

Дейв Мъри и Яник Гърс

Израснал в различни райони на Лондон, Мъри става член на група металисти, бореща се със скинхедс, преди да се заинтересува от рок музиката на 15 и да създаде първата си група Stone Free с Ейдриън Смит. След като напуска училище на 15, той редовно отговаря на обяви, които се появяват в Melody Maker, преди да се яви на прослушване за Iron Maiden през 1976 г. През 1977 г. той е временно уволнен от Iron Maiden и прекарва шест месеца в групата на Смит, Urchin. Той се присъединява отново към Iron Maiden през 1978 г. и остава в групата до днес.

59-ти рожден ден празнува също Еди Джеръм Ведър (роден като Едуард Луис Северсън III) - автор на песни, водещ вокалист и един от тримата китаристи на групата Pearl Jam.

Ведър, който е известен със своите мощни баритонови вокали, е класиран на седмо място в списъка на "Най-добрите водещи певци на всички времена" от анкета на читателите, на Rolling Stone.

През 2007 г. Ведър издава първия си солов албум като саундтрак към филма Into the Wild (2007). Вторият му албум, Ukulele Songs, и DVD на живо, озаглавен Water on the Road, е издаден през 2011 г. Третият му солов албум Earthling беше издаден през 2022 г.

През 2017 г. Ведър е въведен в Залата на славата на рокендрола като член на Pearl Jam.

На 76 става легендарният глас Греъм Бонет. Английски певец записва тежък рок като солов изпълнител и като член на няколко хард рок и хеви метъл групи, включително Rainbow, Michael Schenker Group, Alcatrazz и Impellitteri. Той е известен със своя мощен глас, но е способен да пее и нежни мелодии. Неговото пеене е отбелязано като "много силно" както от неговите съвременници, така и от самия него и той твърди, че е самоук певец без "никаква дисциплина за уроци". Визуалният стил на Бонет, смятан за нехарактерен за хард рок музикантите, е описван като кръстоска между Дон Джонсън и Джеймс Дийн.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.

Свързани новини