Last news in Fakti

23 Декември, 2023 06:00 2 102 6

23 декември: Големи имена в рока празнуват рождени дни СНИМКИ + ВИДЕО

  • дейв мъри-
  • греъм бонет-
  • еди ведър

Поздравления днес приемат Дейв Мъри, Еди Ведър и Греъм Бонет

Три големи имена в рока празнуват рожден ден днес, 23 декември.

На този ден през 1956 г. се ражда китаристът на Iron Maiden Дейвид Майкъл Мъри. Той се присъединява към групата в началото на нейната история и е вторият най-дълго служил член на групата след основателя Стив Харис. Той и Харис са единствените членове на Iron Maiden, участвали във всеки албум.

23 декември: Големи имена в рока празнуват рождени дни СНИМКИ + ВИДЕО
Снимка: Фейсбук

Дейв Мъри и Яник Гърс

Израснал в различни райони на Лондон, Мъри става член на група металисти, бореща се със скинхедс, преди да се заинтересува от рок музиката на 15 и да създаде първата си група Stone Free с Ейдриън Смит. След като напуска училище на 15, той редовно отговаря на обяви, които се появяват в Melody Maker, преди да се яви на прослушване за Iron Maiden през 1976 г. През 1977 г. той е временно уволнен от Iron Maiden и прекарва шест месеца в групата на Смит, Urchin. Той се присъединява отново към Iron Maiden през 1978 г. и остава в групата до днес.

59-ти рожден ден празнува също Еди Джеръм Ведър (роден като Едуард Луис Северсън III) - автор на песни, водещ вокалист и един от тримата китаристи на групата Pearl Jam.

Ведър, който е известен със своите мощни баритонови вокали, е класиран на седмо място в списъка на "Най-добрите водещи певци на всички времена" от анкета на читателите, на Rolling Stone.

23 декември: Големи имена в рока празнуват рождени дни СНИМКИ + ВИДЕО
Снимка: Фейсбук

През 2007 г. Ведър издава първия си солов албум като саундтрак към филма Into the Wild (2007). Вторият му албум, Ukulele Songs, и DVD на живо, озаглавен Water on the Road, е издаден през 2011 г. Третият му солов албум Earthling беше издаден през 2022 г.

През 2017 г. Ведър е въведен в Залата на славата на рокендрола като член на Pearl Jam.

На 76 става легендарният глас Греъм Бонет. Английски певец записва тежък рок като солов изпълнител и като член на няколко хард рок и хеви метъл групи, включително Rainbow, Michael Schenker Group, Alcatrazz и Impellitteri. Той е известен със своя мощен глас, но е способен да пее и нежни мелодии. Неговото пеене е отбелязано като "много силно" както от неговите съвременници, така и от самия него и той твърди, че е самоук певец без "никаква дисциплина за уроци". Визуалният стил на Бонет, смятан за нехарактерен за хард рок музикантите, е описван като кръстоска между Дон Джонсън и Джеймс Дийн.

23 декември: Големи имена в рока празнуват рождени дни СНИМКИ + ВИДЕО
Снимка: Фейсбук


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чалгакилър

    2 2 Отговор
    А на коледния чалга концерт в софето, кой ще участва?

    Коментиран от #2

  • 2 АФРО АМЕРИКАНСКИ ДЖАЗ ТРОМПЕТ🎺

    1 5 Отговор

    До коментар #1 от "Чалгакилър":

    АРМЕЙСКИЯ БАС БАРИТОН
    НА МИТРОФА НОВА И ФАЛЦЕТА НА
    ДРЕБНАТА МОСКОВСКА МОНЕТА....
  • 3 Идън

    2 0 Отговор
    На 23- ти декември е роден Емил Димитров.
  • 4 Идън

    1 2 Отговор
    Колко албума има Греъм с Рейнбоу, с MSG... и защо не се е задържал в тях...И защо Ингви напуска Алкатраз... Защо не го приемат в Блек Сабат- приемат Рони Дио...
  • 5 Идън

    2 0 Отговор
    Дейв Мъри е един от първите в проекта на Дио-Nearn Aid в помощ на децата на Африка-,, Stars,, през 1985 год с Ейдриън Смит. Това е един от най- тихите и в същото време велики китаристи-текстописци и композитори.Long Live, Dave!
  • 6 Меломанът

    1 0 Отговор
    ЧРД.. Да с живи и здрви!!! ТИТАНИ НА РОКА..ИСТИНСКИЯ РОК.