Отидете към основна версия

2 165 46

Дейвид Гилмор: Никога вече няма да свиря с "путиниста" Роджър Уотърс

  • дейвид гилмор-
  • роджър уотърс-
  • пинк флойд

Публична тайна е, че двамата не могат да се понасят в последните 10-15 години

Снимка: YouTube

Pink Floyd са централна тема в рок новините тези дни, след големия анонс, че групата най-сетне е постигнала сделка за продажбата на музикалния си каталог на Sony Music.

Много хора се запитаха дали това не означава окончателен край на отношенията между Роджър Уотърс и Дейвид Гилмор – лидерите и креативните мотори в групата. Точно това означава. Гилмор е категоричен в интервю за The Guardian, че никога повече няма да свири на една сцена с Уотърс.

Публична тайна е, че двамата не могат да се понасят в последните 10-15 години. Факт е и, че Уотърс винаги е бил бунтар и революционер по дух, но с напредването на възрастта възгледите му се радикализираха до степен колегите му да го намразят. В отговор на въпрос на британския The Guardian дали би се качил някога пак на голямата сцена с Роджър Уотърс – Дейвид Гилмор отговаря кратко и ясно: „Абсолютно не.“ Основна причина за това са политическитe възгледи на големия музикант, на които Гилмор е яростен опонент. Ето какво споделя още той:

„Аз гледам да страня далеч от хора, които активно подкрепят авторитарни диктатори, склонни към геноцид – като Владимир Путин (Русия) или Николас Мадуро (Венецуела). Никога не бих се качил на една сцена с човек, който е ок с това правата на жените да бъдат потъпквани, както и тези на малцинствените групи като хората от LGBT общността.“

Все пак Дейвид Гилмор се натъжава при мисълта за покойния си колега в Pink Floyd Рик Райт (клавирни) и за него споделя следното:

„Бих дал всичко обаче да мога да се кача отново на една сцена с Рик Райт. Той беше един от най-внимателните и добри хора, които някога съм познавал и в същото време имаше огромен музикален талант.“

Гилмор и Уотърс са в конфликт вече от много години. През 2023 г. Дейвид го нарече “женомразец, антисемит и апологет на Путин”. Тогава той сподели и документален филм (The Dark Side of Roger Waters), в който се разказва (според него) за тази тъмна част от характера на Роджър. Двамата за последно са били на една сцена през 2011 година (като част от турнето “The Wall”).

Дейвид Гилмор все пак осъществи мечтата си за продажба на музикалния каталог на Pink Floyd. Той многократно споделяше, че много държи това да се случи. То можеше да се случи и по-рано (и за значително по-солидна сума), но сделката бе осуетена заради спорни коментари на Роджър Уотърс за Украйна през 2022 г.

Междувременно Дейвид Гилмор обяви лимитирано турне в Обединеното кралство, Европа и САЩ, което ще е в подкрепа на последния му и чудесен албум “Luck and Strange”.

Симеон Чешмеджиев, zrockradio.bg

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 56 гласа.

Свързани новини