Отидете към основна версия

1 775 5

Ваксината "Пентаксим" е напълно безвредна

  • пентаксим-
  • ваксина-
  • напълно-
  • безвредна-
  • петър москов

Тя се използвала в повечето европейски страни и всички твърдения, че може да навреди на децата, са категорична лъжа, заяви Москов

"Изнесената в последните дни в различни електронни медии информация за 5-валентната ваксина „Пентаксим“, част от задължителния имунизационен календар на българските деца, че тя не отговаря на критерии, някой щял да я забранява, прокуратурата щяла да я спира от употреба, е категорична лъжа.“ Това заяви след редовното правителствено заседание министърът на здравеопазването Петър Москов.

Той гарантира, че задължителните ваксини "Пентаксим", дарени от Турция, са напълно безвредни за децата.

„Гарантирам на родителите, на майките и бащите на децата, каквото имам и аз, че ваксината "Пентаксим" отговаря на всички изисквания, нужни за това да бъде използвана на територията на България и ЕС“, заяви Москов.

По думите му тя се използвала в повечето европейски страни и всички твърдения, че може да навреди на децата, са категорична лъжа.

"Мръсната война на икономически интереси може да засяга мен, може да ме влачат наляво-надясно, да ме проверяват, да ми пращат служби, да ми искат оставката, но това не може да засяга спокойствието, майчинският инстинкт на хората за децата им", допълни Москов.

По думите му това преминава границата не просто на политическото, но и на човешкото. "Още повече „Пентаксим”, отговаряща на всички изисквания, е прилагана и ще продължи да се прилага, както е било в предишните години. Всичко останало е лъжа. Ваксината е абсолютно безопасна и гарантира здравето и живота на децата. По никакъв начин „Пентаксим” не е забранена и няма как да е", поясни още веднъж Москов.

"Проверката на прокуратурата не е разследване срещу Министерство на здравеопазването, а беше съвместна с него, за да удостоверим по различни анонимни сигнали, че това не е така", заяви той като подчерта, че тя е била съсредоточена по отношение на другата ваксина „Еувакс” - против хепатит, която седи на склад при евентуална бежанска криза или природно бедствие.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини