Last news in Fakti

20 Януари, 2016 13:24, обновена 20 Януари, 2016 17:56 2 836 0

Ваксините „Еувакс” и „Пентаксим” не са разрешени за употреба в България

  • ваксина-
  • прокуратурата-
  • препоръча-
  • използва-
  • еувакс

Тя е в склад на Министерство на здравеопазването и не е пускана в употреба

Ваксините „Еувакс” и „Пентаксим” не са разрешени за употреба в България - 1

Ваксините „Еувакс” и „Пентаксим” не са разрешени за употреба в България. Това е установено след проверка на Върховната административна прокуратура.

Става въпрос за внесените като дарение от Турция 100 000 ваксини „Еувакс” и „Пентаксим”.

Проверката е започнала на 26 октомври 2015 година. „Те не са разрешени за употреба, а не опасни за здравето”, уточни Ася Петрова, говорител на Върховната административна прокуратура.

Върховната административна прокуратура (ВАП) извърши проверка по реда на надзора за законност относно ваксините, получени от Република Турция като дарение, след самосезиране по медийни публикации, съобщиха по-рано от прокуратурата.

ВАП изиска становището на Изпълнителната агенция по лекарства, което съдържа информация, че ваксината "Еувакс Б" не е разрешена за употреба в страната.

Въз основа на полученото становище и обхвата на проверката, ВАП отправи указания до министъра на здравеопазването и до изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по лекарствата да вземат всички необходими мерки за недопускане в страната на ваксини, които не са разрешени за употреба.

Установено е, че и понастоящем ваксината "Еувакс" е в склад на Министерство на здравеопазването и не е пускана в употреба.

ВАП е изискала от министъра на здравеопазването и от изпълнителния директор на ИАЛ писмено уведомление за предприетите от тях мерки.

Факти. бг припомня, че днес министърът на здравеопазването Петър Москов заяви: "Проверката на прокуратурата не е разследване срещу Министерство на здравеопазването, а беше съвместна с него." Той подчерта, че проверката е била съсредоточена по отношение на ваксина „Еувакс” - против хепатит, която седи на склад при евентуална бежанска криза или природно бедствие.

Относно другата дарена от Турция ваксина - „Пентаксим“, Москов увери, че тя е напълно безвредна.

"Изнесената в последните дни в различни електронни медии информация за 5-валентната ваксина „Пентаксим“, част от задължителния имунизационен календар на българските деца, че тя не отговаря на критерии, някой щял да я забранява, прокуратурата щяла да я спира от употреба, е категорична лъжа“, заяви Москов. По думите му тя се използвала в повечето европейски страни и всички твърдения, че може да навреди на децата, са категорична лъжа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА