Last news in Fakti

21 Януари, 2016 09:19 1 389 2

Здравното министерство сезира прокуратурата за всяване на паника с ваксините

  • ваксина-
  • здравното министерство-
  • прокуратурата-
  • всяване-
  • паника

Това е един абсолютно безопасен продукт, заяви д-р Шарков

Здравното министерство сезира прокуратурата за всяване на паника с ваксините - 1
Снимка: Нова телевизия

Министерството на здравеопазването ще сезира прокуратурата за всяване на паника по скандала с ваксините. Оттам за пореден път увериха, че внесените от Турция препарати са напълно безопасни за българските деца.

"Ваксината "Пентаксим" се използва в цяла Европа, в 150 държави в света. Тя е приложена съгласно имунизационния календар и на българското законодателство. Същата ваксина е идентична по състав на освободената във Франция ваксина. Тя се е прилагала и миналите години  и ще продължи да се слага на децата", заявипо Нова телевизия зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков.

Той поясни, че при внасянето на ваксината е имало две обществени поръчки. Нямаме разрешение за употреба, защото нямаме притежател на разрешение за употреба.

"Това е формалност за един абсолютно безопасен продукт. Нищо не е прескочено в процедурата", категоричен бе д-р Ваньо Шарков. Той обаче уточни, че Министерството на здравеопазването не е търговец и не продава лекарства и ваксини.

"Ваксината "Пентаксим" е разрешена за употреба, идентична е с тази, която излиза от Франция. Ние сме малък пазар, но те обясниха, че имат производствен проблем. Въпреки това в края на миналата година ние успяхме да осъществим обществена поръчка и имаме доставени ваксини. Благодарение на тази поръчка започнахме да правим и реимунизация с четиривалентната ваксина, която година и половина не беше правена", добави зам.-министърът на здравеопазването.

"Политическите атаки ще продължат. Проверката на прокуратурата е добре да бъде направена, за да бъдат изчистени всички съмнения. Атаката е такава, защото съмненията за другата ваксина за хепатита е изчистена. Няма съмнение относно тази ваксина за нейните качества и нейното приложение", добави още д-р Ваньо Шарков.

По думите му първоначалните разговори с Турция били за дарение на тази ваксина. А те поискали ние да им дарим ваксината БЦЖ.

"В никакъв случай България не е губещата страна. Няма нищо съмнително. Нямаше въпрос на пазарлък. Те изразиха готовност да ни я предоставят. Няма опасност относно нейното приложение", гарантира зам.-министърът на здравеопазването.

Според него смесването на въпроса за сигурността на българските деца с политиката е заплаха за общественото здраве.

Проблемът с ваксините за бебета е в това, че Министерството на здравеопазването се оплете в лъжи и така налива вода в мелницата на противниците на ваксини. Това обяви по bTV бившият министър на здравеопазването д-р Михаил Константинов.

Той даде за пример твърдението на здравния министър Петър Москов, че ваксината за хепатит Б, внос от Турция, ще се прилага върху бежанците у нас в случай на епидемия. Константинов напомни, че на бежанците не може да се прилага нещо, което е забранено по закон у нас и също, че хепатит Б се предава по кръвен път и не е епидемично заболяване.

Върховна административна прокуратура обяви вчера, че внесените от Турция ваксини „Пентаксим” (за застрашаващи живота пет заболявания, бие се на бебета) и „Еувакс” (за хепатит Б, не се прилага в България в момента) не са разрешени за употреба.

„Бих искала да уточня, че се касае за ваксини, които не са разрешени за употреба, а не за опасни за здравето ваксини. Такива изводи не бихме могли да направим. С оглед на тези констатации ние считаме, че е извършено закононарушение във връзка с осъществения внос на тези ваксини и съобразно нашите правомощия”, уточни Ася Петрова от прокуратурата.

„Ваксината „Пентаксим” е прилагана и ще продължи да бъде прилагана, както е била прилагана в предишните години, всичко останало е лъжа”, контрира министърът на здравеопазването Петър Москов.

Зам.-здравният министър д-р Бойко Пенков потвърди, че ваксините „Пентаксим”, които са внесени от Турция, не са опасни и не са забранени у нас. По думите му повечето вече са използвани. Пенков е категоричен, че е спазен закона при осигуряването на ваксината за бебетата.

Той уточни, че се е наложило да се прибегне до дарение от Турция, защото има недостиг на тази ваксина в цяла Европа. Производителите са обещали да решат тази проблем до 2017 година. Пенков призна, че ДАНС е направила проверка в министерството на здравеопазването, но не са изнасяли компютри и документи, а е имало среща със служителите и са взели копия на документи.

На въпроса защо прокуратурата обяви, че ваксините не са разрешени зам.-министърът коментира, че единственото, което е постигнато е паника сред майките на бебета. Той уточни, че ваксината за хепатит Б, която в момента не е регистрирана у нас, ще стои в резерв за спешни случаи – „Еувакс”, а когато изтече срокът й, ще бъде унищожена.

По информация на бившия здравен министър д-р Таня Андреева фирмата производител на „Пентаксим” е предложила на правителството да достави малко количество от ваксината след провала на обществената поръчка миналата година.

Пенков обясни, че предлаганите количества са били 3-месечен срок на годност. Няма здраво мислещ министър, който да си позволи такова нещо, уточни той.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Zax

    0 0 Отговор
    "Бих искала да уточня, че се касае за ваксини, които не са разрешени за употреба, а не за опасни за здравето ваксини"
    Е за какво са ги забранили тези ваксини тогава ? Защото са много полезни? Тези май вече съвсем се оплетоха и не знаят и какво да лъжат.
  • 2 Krasimir Velchev

    0 0 Отговор
    krasimir velchev-Голям бабаитлък показват господата от МЗ.Твърдят упорито,че двете ваксини са напълно безопасни.По принцип ,за нито една ваксина,не може,да се твърди на 100%,че е безопасна.В последни години се увеличиха случаите на аутизъм при малките деца.Много често картината на заболяването ,започва скоро след поставянето на някои ваксини.Под подозрение,като причинители се споменават ваксини,които са сертифицирани за приложение в ЕС и САЩ.Какво чудно има в ,това,че хората се притесняват още повече при факта,че тези ваксини,не са разрешени за приложение в ЕС.