Last news in Fakti

20 Януари, 2016 12:35 1 764 5

Ваксината "Пентаксим" е напълно безвредна

  • пентаксим-
  • ваксина-
  • напълно-
  • безвредна-
  • петър москов

Тя се използвала в повечето европейски страни и всички твърдения, че може да навреди на децата, са категорична лъжа, заяви Москов

Ваксината "Пентаксим" е напълно безвредна - 1

"Изнесената в последните дни в различни електронни медии информация за 5-валентната ваксина „Пентаксим“, част от задължителния имунизационен календар на българските деца, че тя не отговаря на критерии, някой щял да я забранява, прокуратурата щяла да я спира от употреба, е категорична лъжа.“ Това заяви след редовното правителствено заседание министърът на здравеопазването Петър Москов.

Той гарантира, че задължителните ваксини "Пентаксим", дарени от Турция, са напълно безвредни за децата.

„Гарантирам на родителите, на майките и бащите на децата, каквото имам и аз, че ваксината "Пентаксим" отговаря на всички изисквания, нужни за това да бъде използвана на територията на България и ЕС“, заяви Москов.

По думите му тя се използвала в повечето европейски страни и всички твърдения, че може да навреди на децата, са категорична лъжа.

"Мръсната война на икономически интереси може да засяга мен, може да ме влачат наляво-надясно, да ме проверяват, да ми пращат служби, да ми искат оставката, но това не може да засяга спокойствието, майчинският инстинкт на хората за децата им", допълни Москов.

По думите му това преминава границата не просто на политическото, но и на човешкото. "Още повече „Пентаксим”, отговаряща на всички изисквания, е прилагана и ще продължи да се прилага, както е било в предишните години. Всичко останало е лъжа. Ваксината е абсолютно безопасна и гарантира здравето и живота на децата. По никакъв начин „Пентаксим” не е забранена и няма как да е", поясни още веднъж Москов.

"Проверката на прокуратурата не е разследване срещу Министерство на здравеопазването, а беше съвместна с него, за да удостоверим по различни анонимни сигнали, че това не е така", заяви той като подчерта, че тя е била съсредоточена по отношение на другата ваксина „Еувакс” - против хепатит, която седи на склад при евентуална бежанска криза или природно бедствие.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Zax

    0 0 Отговор
    Как гарантира г-н Москов? С главата си? С имуществото си? С какво? Ако наистина е толкова чиста работата про вноса на тези ваксини защо не се инесат всички документи и да се покаже на всички че всичко е чисто и според закона. Нека се покаже и кой носи отговорност ако, не дай Боже, се случи нещо.
    Показването на еднакви кутийки е меко казано неубедително.
  • 2 Гост

    0 0 Отговор
    Москов, ако са толкова безвредни, не ги правете задължителни, а по избор, за да могат хората, които са убедени в обратното на твърдението ви, да имат ИЗБОР!!! Демокрация = Правото да избираш, кое е най-добро за теб! А не да ги правите задължителни, за да си получавате комисионките от фармацевтичните рекетьори! Нашите баби и дядовци живеят по 80-90 живот, без да са били имунизирани, а сега ние не можем да докретаме до 50, и на 30 вече сме с 20 заболявания и всеки месец купуваме по торба лекарства от рекетьорите! Господ да накаже продажните политици и техните семейства, които се хранят от рушветите и окраденото от залъка и здравето на народа!!!
  • 3 фен на танас

    0 0 Отговор
    Ваксините са направени да предпазят човека от редица заболявания и в голяма си степен вършат работа. Под 1% има някакъв нежелан ефект , много под 1% има по сериозен ефект. Без ваксините ще има много болести и много смърт. Щом не искаш да слагаш на твойте деца после няма да искаш и да ги лекуваме.

    Коментиран от #4

  • 4 Бат Саше

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "фен на танас":

    Безвредни ваксини няма и единствено промитите лекарски мозъци и хората, които инкасират милиарди печалби от търговията с тях не го признават. Лекарите не ги виня много, тъй като с години наред дълго учене, на тях им е втълпявано, че здравето е химия и нищо друго. Да тъпчеш децата с невротоксини като живак, формалдехид и други съставки на ваксините, за да бъдат "здрави" е престъпление срещу човечеството. Друг е въпросът, че имунната система е достигнала съвършенството си с милиони години еволюция, и тя е далеч по сложно и комплексно нещо от наличието на антитела, изградени с ваксинация. Та оттук и въпросът с ефективността им е много спорен. Иначе се чудим на какво се дължи световният бум на неврологични дисфункции при деца, проявени в редица увреждания и разстройства и как същата тази "развита медицина" да ги излекува с още повече химия. Не че само ваксините са виновни. Моето дете мина първият курс на ваксинация, защото нямаше как да бъде прието в ясли, но оттук натам ваксина няма да бъде инжектирана в тялото му.
  • 5 ВИКИ

    0 0 Отговор
    Нагло пишлеме и това си е.Добрата производствена практика е едно,законово разрешение за употреба друго.Ясно е че са безопасни,НО В БЪЛГАРИЯ СА НЕЗАКОННИ,Т.Е. НЯМАТ РАЗРЕШЕНИЕ ЗА УПОТРЕБА И НЕ МОГАТ ДА ИМАТ СЪОБРАЗНО СЕГА СЪЩЕСТВУВАЩИТЕ РАЗПОРЕДБИ И ЗАКОНИ .ТОЧКА.