Отидете към основна версия

3 367 8

Учени: Богатите не са умни, късметлии са

  • богатство-
  • успех

Осемте най-богати хора притежават повече от най-бедните 3 млрд.

Американците вярват твърдо, че упоритата работа ти се отплаща. Вярват, че живеят в меритокрация, където всеки, който има дръзновение и решителност, може да успее.

Но с неравенството в доходите на най-високо ниво в САЩ и много други развити страни хората започват да се питат дали това всъщност е истина.

Проучване на Института за политика от 2015 г. в Харвард установява, че 48% от родените след 1980 г. смятат, че американската мечта е мъртва. Все по-голям брой от тях дори изпитват топли чувства по отношение на социализма, което всъщност е призрак сред по-консервативно мислещите. Това не означава, че вярата в свободния пазарен капитализъм е напълно мъртва.

Някои евангелски служители днес продължават да проповядват благовестието за просперитета. Това е уникална американска концепция, която гласи, че богатите са предопределени да бъдат "спасени" от създателя. Идеята се връща назад към пуританите.

Според тях начина, по който може да се каже кой е спасен от огнената яма, е "външни признаци на вътрешна благодат". Да бъдеш красив, ефективен или проспериращ означава, че отиваш на небето. Но Голямата депресия и последиците от нея променят понятието за меритокрация и евангелието на просперитета сред огромното мнозинство от млади хора.

А какво ще кажете за тези, които днес са богати? Наистина ли спечелиха мястото си чрез пот на челото си и непоколебима решителност? Отговорът категорично е не. Вместо да бъде надарен или специален, най-големият определящ фактор за придобиване на огромно богатство е просто късмет, показва нов анализ, цитиран от BigThink.

Трима италиански учени от университета в Катания, използвайки компютърен модел, решиха да разберат дали богатите са сполучили заради талант или късмет. Това са физиците Алесандро Плучино и Андреа Рапизарда и икономистът - А. Е. Биондо.

Първата им задача беше да вземат компютърния модел и да го запълнят с аспекти, свързани с човешкия талант. След това, след като ги хранят в машината, те показаха начините, по които хората използват тези таланти, за да се развиват.

Талантът е определен като съвкупност от интелигентност, умения, мислене за поемане на риск и т. н. Изследователите разглеждат случаите на редица фиктивни кандидати с такива таланти.

Повечето хора имат средно ниво на талант. Тогава напредъкът на всеки индивид е заложен върху (симулирана) 40-годишна кариера, а доходите са разумни. Траекторията на кривата не е ясна. Освен това, за да се стигне до пробив, изследователите добавят спънки, които биха могли да се случат.

След 40-годишния период изследователите определят кой е най-успешен и какво го кара да стане такъв. Експериментът е повторен няколко пъти. И все пак резултатите можеха лесно да бъдат предсказани. Компютърът изчисли това, което е известно като закон за властта или правилото 80:20.

Известна като концепция в икономиката, законът за властта казва, че почти навсякъде 20% от хората притежават 80% от богатството. Нещо повече, късметът е най-големият определящ фактор при придобиването на богатство.

Според авторите на проучването "доминиращата до голяма степен меритократична парадигма на висококонкурентните западни култури се корени в убеждението, че успехът се дължи основно, ако не и изключително, на лични качества като талант, интелигентност, умения, интелигентност, усилия, доброжелателство, упорита работа или поемане на рискове".

Изследователите установиха, че по-голямата част от топ 20% не са най-талантливи. По-скоро те са изключително в средата. "Максималният успех никога не съвпада с максималния талант и обратното", пишат изследователите.

Неравенството в доходите е нарастващ проблем в САЩ и най-развитите страни в света. Днес топ 8-те милиардери притежават повече богатство от най-бедните 3 милиарда души в света. Това проучване вероятно ще бъде потулено от онези, които искат да запазят своето богатство, статут и власт. И все пак, човек се чуди как най-добре да приложи по-справедливо разпределение на ресурсите.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.

Свързани новини