Отидете към основна версия

37 506 19

Никога не носете телефона си на това място, защото…

  • телефон-
  • мобилен телефон-
  • смартфон-
  • опасно-
  • номофобия-
  • рискове-
  • здраве-
  • руска национална здравна лига

Лекари от руската национална здравна лига съветват да се водят кратки разговори и то през дълги интервали от време

Снимки: shutterstock

Мобилните телефони са опасни за здравето ни и макар това да е известно на всички ни, днес е трудно да си представим живота си без тях. Те стават все по-умни, все по-бързи, с все повече функции и неусетно се превръщат в симбиотичен паразит, който, макар да унищожава здравето ни, ние с радост прегръщаме.

В ново проучване, лекарите за пореден път предупреждават за рисковете, които тези джаджи представляват за здравето ни.

Не мислете, че трябва да се откажете от удобството на мобилния телефон и да го изхвърлите от живота си — просто трябва да знаете как да сведете до минимум риска от негативните последици.

"Повечето съвременни телефони имат негативен ефект върху нервната, ендокринната и сексуалната система", казва д-р Николай Кононов, вицепрезидент на руската организация „Национална здравна лига“.

Биологичният ефект от електромагнитното поле се натрупва. В централната нервна система се появяват аномалии и се развиват заболявания. Например рак на кръвта, мозъчни тумори и различни хормонални заболявания.

Електромагнитните вълни са опасни преди всичко за малки деца и бременни жени. Следователно точно те трябва да намалят телефонните разговори колкото е възможно повече.

"Не трябва да се отказвате изобщо от мобилната комуникация. Но трябва да знаете, че 70% от общото електромагнитно натоварване за населението става чрез клетъчните телефони", казва още д-р Кононов.

Какво да направите, за да сведете до минимум риска от използването на мобилния си телефон?

Лекари от руската национална здравна лига твърдят, че е по-добре да проведете 5 разговора с продължителност 1 минута, отколкото 1 разговор с продължителност 5 минути. Те също така съветват интервалът между разговорите да бъде не по-малко от 15 минути.

Експертите напомнят още, че нивото на радиация и влиянието, което оказва върху нас, намалява с увеличаването на разстоянието от обекта. Ето защо те съветват да държите телефона си близо до ухото си само когато говорите. Получаването на обаждане е моментът, в който лъчението достига своя връх. Затова докато все още чувате сигналът „свободно“ и чакате отсрещната страна да вдигне, дръжте устройството по-далеч от ухото си. Носете устройството далеч от жизненоважни органи, най-добре в калъф или в чантата ви, но не го слагайте в джоба.

Друга препоръка, която дават експертите е, да използвате слушалки (хендсфрий) когато говорите, вместо да долепяте телефона до ухото си.

Още през 2008 г. група британски учени въведоха понятието номофобия — — страх да останеш без мобилен телефон. Коренът на думата произлиза от английския израз — no mobile phone phobia.

През последните 10 години все повече хора по света страдат от този нов вид фобия, сочат данните на различни изследвания по темата. Според експертите това е психическо заболяване като анорексията и посттравматичния стрес, което може да бъде диагностицирано по ред симптоми.

Ето и сигурните признаци, че страдате от номофобия:

1. Чувствате се некомфортно, ако нямате постоянен достъп до телефона си.

2. Проверявате телефона си в леглото щом отворите очи.

3. Задължително взимате телефона си, когато сте в банята.

4. Изпитвате ужас, когато ви падне батерията или забравите телефона си.

5. Постоянно гледате в телефона си дали може да хванете някъде безплатно интернет.

6. Изпитвате постоянна потребност да гледате в екрана за някакви известия или новини.

7. На всеки няколко минути ровите в социалните мрежи просто по навик.

8. Докато спите, държите телефона си под възглавницата или близко до вас.

9. Пишете съобщения или се ровите в социалните мрежи, докато шофирате или правите нещо друго, изискващо внимание.

10. Нямате представа какво да правите, ако телефонът не е в ръцете ви.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини