Отидете към основна версия

20 835 12

Малкото наистина диви племена на XXI век (СНИМКИ)

  • племена-
  • африка-
  • диви-
  • модерен свят-
  • химба-
  • хидза-
  • догон-
  • водабе-
  • африкански племена-
  • племенни общности-
  • запазена култура

В Африка живеят представители на над 3000 уникални общности, като някои от тях са останали незасегнати от съвременния свят

Снимки: shutterstock

Лесно е човек да посети Африка и въпреки това да не види нищо от местната култура, традиции и обичаи. Континентът е вторият по големина в света, разделен между повече от 50 държави, в които живеят над 3000 различни племена и всяко едно от тях има своя собствена култура, уникална история и невероятни традиции.

Тук, живеят народи, които и днес остават незасегнати от модернизацията и съвременния начин на живот. Тези хора са запазили своята древна култура и традиции и живеят по племенни закони, точно както техните прадеди. Тези племена могат спокойно да се нарекат едни от последните наистина диви общества на планетата ни.

Ето четири от най-удивителните племенни общности на Африка, запазили своите традиции, вярвания и култура, незасегнати от модерния свят:

Химба, Намибия

Полуномади, хората от племето Химба скитат, за да търсят вода. Жените от това африканско племе са известни с забележителната си красота и драматичен цвят на кожата, който се получава от втриване на специален "крем" от червена глина и палмови масла. По този начин те се предпазват от суровия климат на пустинята.

Друг много характерен белег на жените в това племе са глинените им прически.

Химба обитават отдалечената северо-западна част на Намибия. Днес представителите на това племе наброяват между 30 000 и 50 000 души.

Представителите на тази очарователна, но изчезваща култура, са известни с красивите бижута, които изработват от глинени мъниста, черупки и желязо.

Въпреки настървението, с което съвременния свят се опитва да пробие техния установен начин на живот, химба все още успяват да се запазят чисти от изкушенията му и продължават да живеят по своите правила, пазейки древната си култура.

Хадза, Танзания

По бреговете на езерото Еяси в Танзания, в Голямата долина на разлома, живеете общността Хадза, чийто начин на живот остава непроменен вече повече от 10 000 години. Това племе, което наброява около 1000 души, е една от последните останали групи ловци-събирачи в света.

Една от най-смайващите и очарователни отличителни черти, характерни за Хадза е техният език. Те говорят отличителен език, който е съставен от щракащи звуци, което кара някои учени да вярват, че корените на това племе са свързани с общността Койсан, обитаваща пустинята Калахари. Въпреки езиковото сходство обаче, генетични изследвания не показват никаква връзка между двете групи.

Това танзанийско племе разчита главно на диви плодове, грудки и корени, за да се изхранва, както и на пчелен мед, който събират от кошери на диви пчели.

Те също така са и удивителни ловци. Използват лъкове и стрели, за да ловуват животни като биволи, антилопи и птици.

Догон, Мали

Догонските хора в Мали имат богата история и се смята, че са потомци на древните египтяни. Те са известни с изумителните си астрономически познания и мъдрост, датиращи от 3200 г.пр.Хр.

Още тогава племето Догон е знаело за съществуването на Сириус - най-ярката звезда в небето, както и за нейната тризвездна система (Сириус А, Сириус В и Сириус С). Астрономическите им познания били сходни с тези на древните египтяни, което кара много учени да търсят връзка между двата народа, както и отговор на загадката от къде са се сдобили с тези знания.

Догон са известни и със своите маски, дървени скулптури и архитектура. Тяхното изкуство е съсредоточено около религиозните им ценности и идеали.

Подобно на много африкански общества, и Догон се занимават най-вече със земеделие, отглеждайки просо, сорго и ориз, а също така и фъстъци, лук и тютюн.

Днес в Мали са останали приблизително между 400 000 и 800 000 представители на този древен и мистериозен народ.

Водабе, Нигер и Чад

Една от етническите групи с уникални културни практики, запазени и до днес е племето Водабе. Известни още и под името Бороро, представителите на това африканско племе водят номадски начин на живот. Те се скитат из Сахил, полу-суха област в южната част на пустинята Сахара, където отглеждат добитък.

Водабе са известни със своя традиционен фестивал Геревол, който представлява своеобразен конкурс за красота, но за мъже. Участниците се конкурират за любовта на жените в племето, които се явяват съдии в този уникален конкурс.

Приготовленията около фестивала изпиват цялата енергия, време и събрани пари на участниците, които искат да се представят достойно пред жените в племето. Те рисуват лицата си в ярки цветове, носят цветни, сложно изтъкани тоги до земята, целите обсипани с мъниста и изпълняват сложни танци, в продължение на часове. Всичко това те правят с една цел - да привлекат и впечатлят жените, които да изберат най-красивия за свой съпруг.

Красотата на мъжа се определя по няколко критерия: той трябва да е висок, с бели, прави зъби и да има добре оформени черти на лицето.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.

Свързани новини