Last news in Fakti

20 Октомври, 2023 11:15 1 590 0

Най-тъмната река в света е застрашена от човешката дейност в Африка

  • река-
  • африка-
  • черноводна река-
  • застрашена-
  • човешка дейност

„Черноводна“ е тип река с бавно движещ се канал, протичащ през залесени блата или влажни зони

Най-тъмната река в света е застрашена от човешката дейност в Африка - 1
Илюстративна снимка: Shutterstock

Швейцарски изследователи стигнаха до заключението, че една почти неизследвана река в джунглата в Африка е вероятно най-тъмната т.нар. черноводна река в света - и предупреждават, че тя е застрашена от човешките дейности в региона, съобщава ДПА, предава БТА.

„Черноводна“ е тип река с бавно движещ се канал, протичащ през залесени блата или влажни зони.

Изследователският екип от Федералния технологичен институт в Цюрих си е поставил за цел да проучи въглеродния цикъл в басейна на река Конго. В процеса на работа учените установили, че река Руки в Демократична република Конго е една от най-тъмните реки в света.

Бяхме поразени от цвета на реката“, казва съавторът на изследването Травис Дрейк, като добавя, че водата е толкова тъмна, че не можеш да видиш ръката си пред лицето си.

Определени органични вещества във водата са отговорни за цвета на черноводните реки. В Руки те са значително повече, отколкото в най-известната черноводна река в света Рио Негро (Черната река) в Амазонка.

По същество Руки е чай от джунглата“, казва Дрейк на уебсайта на Федералния технологичен институт в Цюрих.

Разтворените органични вещества в широката река произхождат от мъртвата растителност на джунглата в околността и се отмиват в потока от дъждовната вода. Руки, приток на река Конго, няма почти никакъв наклон.

Авторите предупреждават, че компаниите са започнали да се интересуват от природните ресурси на басейна на река Руки и че промените в земеползването могат да доведат до обезлесяване. Това може да доведе до изсъхване на торфените блата и до бактериално разлагане. Това от своя страна ще доведе до освобождаване на огромни количества въглероден диоксид.

Торфените блата в басейна на Конго съхраняват около 29 милиарда тона въглерод“, казва съавторът на изследването Мати Бартел. „Би било по-добре за климата, ако те останат влажни“, предупреждава ученият.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА