Last news in Fakti

7 Февруари, 2024 13:45 1 094 28

Изследване установи, че парите не ни правят по-щастливи

  • пари-
  • щастие-
  • племенни общности-
  • развити страни-
  • изследване

Племенните общности са също толкова щастливи, колкото хората в най-богатите и развити страни

Изследване установи, че парите не ни правят по-щастливи - 1
Снимка: Shutterstock

Липсата на средства не пречи на племенните общности да са също толкова щастливи, колкото хората в най-богатите и развити страни. До този извод стига ново научно изследване, като по този начин се доказва, че „щастието не се купува“.

Изследователите, които са интервюирали 2 966 души в 19 общности на коренното население и местни общности по целия свят, са установили, че те са средно толкова щастливи, ако не и по-щастливи, колкото средния човек в западните страни с високи доходи, съобщи „Гардиън“.

"Изненадващо, много от населението с много ниски парични доходи отчита много високи средни нива на удовлетвореност от живота, като резултатите са сходни с тези в богатите страни", казва Ерик Галбрейт, водещ автор на изследването, което е публикувано в научното списание Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

"Надявам се, че като научим повече за това какво прави живота удовлетворителен в тези различни общности, това може да помогне на много други да водят по-удовлетворителен живот, като същевременно се справят с кризата на устойчивото развитие", каза Галбрейт.

Проучването, проведено от Института за екологични науки и технологии към Автономния университет на Барселона (ICTA-UAB), установи, че хората в 19-те изолирани общности са получили средна оценка на удовлетвореността от живота от 6,8 от 10, "въпреки че в повечето от тях годишният паричен доход се оценява на по-малко от 1000 щатски долара на човек".

Това е приблизително същото като средната оценка на удовлетвореността от живота от 6,7 за всички страни в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Галбрейт заяви, че четири от малките общности отчитат средни оценки на щастието от над 8, което е по-високо от това, което се установява във Финландия, най-високо оценената страна в изследването на ОИСР, със средна оценка от 7,9.

Тези четири общности са Колла Атакаменя в Аржентина (8,0); Паи Тавитера/Гуарани в Парагвай (8,2); Риберинхос в Бразилия (8,4) и фермерите в Западните планини на Гватемала (8,6). В Западните планини 30 от 70-те интервюирани дават отговор 10/10, когато са запитани за удовлетвореността си от живота.

Средната стойност на активите на глава от населението в общността на Западните планини е 560 щатски долара. За сравнение, средната стойност на глава от населението във Великобритания е 382 000 долара.

В доклада на ICTA-UAB се казва, че неговите констатации са "добра новина за устойчивото развитие и човешкото щастие, тъй като предоставят убедителни доказателства, че за постигането на високи нива на субективно благосъстояние не е необходим твърде голям икономически растеж".

"Често наблюдаваната силна връзка между доходите и удовлетвореността от живота не е универсална и доказва, че богатството, генерирано от индустриалните икономики, не е фундаментално необходимо, за да живеят хората щастливо", каза Виктория Рейес-Гарсия, изследовател в ICTA-UAB и главен автор на проучването


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Богат мъж

    12 6 Отговор
    Вярно е ! Когато бях по беден , всяка покупка ме правеше щастлив ! Сега , няма за какво да помечтая дори , и нищо материално не ми носи радост !

    Коментиран от #6

  • 2 Факти

    10 2 Отговор
    Поредната тъпотия : Значи всички , които са бедни , трябва да живеят и мислят като племенните общности и тогава ще са толкова щастливи , колкото са щастливи и богатите !
  • 3 Мунчо

    11 1 Отговор
    Нищо, че парите не ни правят щастливи.... нека има няколко милиона в банката, имоти и т.н....а пък щастието ще си дойде само, не го мислете толкова...
  • 4 Варна

    6 1 Отговор
    Къде е направено изследването ? Забележете , където е топло целогодишно и няма фолеми сметки за ток , газ , парно . Аз лятото мога да изкарам на каравана с два чифта гащи и ще съм супер щастлив .
  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    11 2 Отговор
    Щастоето не е в парите ,
    а в тяхното количество 😉😉😉
  • 6 Само добавям

    10 2 Отговор

    До коментар #1 от "Богат мъж":

    Ами тогава раздай си богатството и когато обеднееш , отново ще си припомниш " щастливите времена" !

    Коментиран от #23

  • 7 Експерт

    8 3 Отговор
    Не самите парите, а количеството им прави хората щастливи.
    С пари не можеш да си купиш любов, но можеш да си купиш хурва заместничка на любовта.

    Коментиран от #10, #21

  • 8 Механик

    7 0 Отговор
    Парите не ни правят по-щастливи, но не ни правят и по-нещастни.
    Племената, които живеят откъснати от цивилизацията си имат свои ценности. Но тук, където живеем ние, парите са издигнати в култ и няма как без тях. Това е така защото, тук за всичко се плаща. Ето например за питейна вода. Когато си жаден, няма как да си щастлив. А дивака не плаща за вода.
    Вече сме напът да плащаме и за въздуха който дишаме, дори и за газовете които изпускаме след хранане.
    Така, че ако искате да пръцкате щастливо, трябва да си платите "еко-такса".
  • 9 Влади Горанов 700 милиона са ми малко

    4 0 Отговор
    Така е...
  • 10 Механик

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "Експерт":

    Хурвата не е заместничка на любовта.
    Едното е като да облечеш дреха шита специално за теб и от любима материя. А другото е като да вземеш костюм под наем, ушит от кой знае какво.

    Коментиран от #14

  • 11 Зевзек

    3 0 Отговор
    И с пълен, и с празен стомах, съм еднакво "щастлив" в нашата конституционно-рекетьорска Бойко-Шишиландия. Защото господаря робовладелец, продължава вече 18 години да ми е все господар.
  • 12 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 1 Отговор
    Институт провеждащ изследване
    "Колко пари може да похарчи една жена за един ден?" е спрял проучването след шест часа поради ..... липса на повече средства 😉
  • 13 Тома

    2 0 Отговор
    А питахте ли бати бойко
  • 14 Експерт

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "Механик":

    И палтото шито по пъръчка и палтото под наем, ушито от кой знае какво. Изпълнява еднакво добре основната си функция да топли. А що се отнася до скъпо платените хурвите минали преди това през някой много богат о известен, а сега отново взети под наем от някой по-малко богат и известен. Даже се смятат за престижно в някои среди да отидеш веднъж, с такава на официално парти. Преди да се задомиш и да създадеш семейство.
  • 15 Пенсионера

    3 2 Отговор
    мен ме правят, който с много пари не е щастлив, да ми даде 50К и ще го споменавам в молитвите си !!
  • 16 Госあ

    2 1 Отговор
    Фредерик Бегбеде има книги и изказвания по този въпрос. Аз мислех за пари за екипировка преди време…имаше действително един период в който не бях особено щастлив, защото бях счупил стария си байк и нямах възможност за нов. Пообиколих планини, изкачих някои върхове, спуснах някои улеи и всичко това покрай професионалните ми задължения. На туризъм съм ходил веднъж в Хималаите от страната на Непал и един път във Франция (всички други карания във Франция съм ги правил покрай престоя си там). Чудя му се на простолюдието, което ламти за много пари…да к’во са му ? Както казваше баба ми хаха

    Коментиран от #18

  • 17 БеГемот

    2 0 Отговор
    Ами то хората стават нещастни когато медиите непрекъснато им навират в очите разни аутисти като Мъск,Безос и други такива ...а тия който не са ги чували и са заобиколени от хора като тях са си щастливи и с малкото което имат...
  • 18 Щастието не е в парите, но не

    7 0 Отговор

    До коментар #16 от "Госあ":

    и в тяхното отсъствие!

    Коментиран от #19

  • 19 Госあ

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "Щастието не е в парите, но не":

    Затова - от всеки според възможностите, на всеки според потребностите ;) Но трябва да се цедят възможностите на всеки с почивка разбира се, а здравите потребности на всеки не са толкова гигантски, колкото болните амбиции. По този начин функционира фината клетъчна регулация, като обичаме примери от природата. Приказките на дарвин за видови и междувидови борби са в кофата от доста време. Убеден съм, че това е единственият възможен път за устойчиво развитие на човечеството
  • 20 Идън

    7 0 Отговор
    Щастието е себеусещане- състояние на духа. То не е в богатството- то е в умението да се радваш на малките неща всеки миг.Хората са толкова щастливи- колкото ИСКАТ да бъдат.Парите не могат да купят нито изгрев- нито залез.
  • 21 Идън

    7 2 Отговор

    До коментар #7 от "Експерт":

    С пари можеш да си купиш секс- не и любов.Това са две съвсем различни неща.
  • 22 Лили Иванова

    4 1 Отговор
    Не всичко е пари приятелю
    Освен за нея де има си много
  • 23 Само

    4 4 Отговор

    До коментар #6 от "Само добавям":

    Глупаво същество може да даде такъв съвет ! Материалните неща не ми носят радост , но многото пари носят много власт , а тя ме радва ! Бедните дори и не знаете , за какво служат парите , освен за вашите дрънкулки !

    Коментиран от #26, #27

  • 24 Шопендар

    4 1 Отговор
    Но липсата на пари,със сигурност ни създава много проблеми,а това ни прави нещастни.извода е ясен
  • 25 Морски

    3 0 Отговор
    Естествено, че само парите не ни правят щастливи. Трябват ни още злато, акции и имоти.
  • 26 Глупак

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "Само":

    Понякога парите струват адски много.... Склонен ли си да злоупотребиш с нея?
  • 27 Госあ

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "Само":

    Власт има талантливият и президента. Ти си една тиква, която си мисли че има власт като плаща на някой да му свърши работата.
  • 28 Кадир

    1 0 Отговор
    Невярно. Я пробвайте да разполагате с тях, пък тогава говорете.