Отидете към основна версия

2 205 4

Липсата на пълноценен сън води до напълняване

  • сън-
  • нощ-
  • вечер-
  • напълняване-
  • отслабване-
  • килограми

Какво се случва с тялото, ако не си набавяме необходимия сън?

Снимки: Shutterstock

Когато стане въпрос за отслабване, няма един универсален начин, който да работи за всички, но повечето експерти се обединяват около кардио тренировките и тези за издържливост. Диетолозите пък най-често препоръчват да увеличите приема на зеленчуци и протеини, както и да намалите нивата на стреса.

Един изключително важен, но често забравян, компонент при отслабването е сънят. Освен че помага за подобряване на паметта, сънят е важен за балансирането на хормоните в тялото. Това са грелин и лептин - хормоните, които имат пряка връзка с чувството на глад и контролирането му.

При недостатъчен сън тялото ви произвежда повече от нужното по принцип количество грелин, което води до повишено чувство за глад. Eто какво се случва с тялото, ако не спите достатъчно:

Апетитът се увеличава
Хората, които спят по-малко от 6-8 часа на нощ, качват килограми по-лесно и бързо. Това е така, защото недоспалите приемат до 40% повече калории на ден.

Метаболизмът се забавя
Липсата на сън забавя метаболизма, защото човек има по-малко енергия и следователно се движи по-малко, когато е уморен. Човек гори калории, дори когато спи. Ако спите по 6-8 часа сън на денонощие, ще имате по-бърз метаболизъм.

Липсата на сън се отразява на физическата ни активност
И тук имаме предвид всичко - работа, социални контакти, тренировки. Така че колкото повече спите, толкова е по-добре за вашата физическа форма.

Ако се борите с килограмите и искате по-добра физическа форма, в никакъв случай не забравяйте, че качественият сън е един от ключовете към мечтаното тяло.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Недоспиването е вредно за сърцето

    Хората, които спят по-малко от 6 часа на денонощие, са изложени на по-голям риск от развиване на исхемична болест на сърцето, пише в. "Сън". ...
    15.08.2019
    1 921
    2