Last news in Fakti

15 Август, 2019 16:12 1 842 2

Недоспиването е вредно за сърцето

  • исхемична болест-
  • сърце-
  • сън-
  • спане

Хората, които спят по-малко от 6 часа на денонощие, са изложени на по-голям риск от развиване на исхемична болест

Хората, които спят по-малко от 6 часа на денонощие, са изложени на по-голям риск от развиване на исхемична болест на сърцето, пише в. "Сън".

Изданието се позовава на изследването на екипа на професор Пол Гринграс от лондонския "Кингс колидж". Били проучени медицинските показатели на 2000 възрастни британци, от които станало видно, че 40 на сто от тях спят по-малко от 6 часа в денонощието. Едва 17 процента от участниците, включени в експеримента, се радвали на препоръчителните 8 часа сън.

Недоспалите се оказали с 60 процента по-висок риск от инфаркт, инсулт, високо кръвно и с по-големи концентрации на лош холестерол в кръвта.

Само една нощ недоспиване е способна да предизвика покачване на теглото, загуба на мускулна маса и да повлияе на това как спомените ни ще се запазят в мозъка.

По думите на професор Гринграс недоспиването влияе на човешката ДНК по същия начин, както и останалите външни фактори - храненето, нивата на стрес, тютюнопушенето. Той припомни, че за здрав сън са ни необходими по-голяма физическа активност и упражнения.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нощна смяна работници

    3 0 Отговор
    Мъртви сме.
  • 2 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Професор Зелена трева може да си изследва ингилизите , колкото си иска. В едно нашенско село агрономът се жалвал на един имощен селянин. "Мойта заплата три пъти по-голяма от твоята. Ни къща мога да си направя, ни кола да купя....Ти всичко имаш и двама сина учиш в града... Как става тая работа?" Какво правиш - го попитал селянина - вечер към 10-11 часа? Какво да правя - лягам да спя !Преди да легнеш да спиш, какво правиш - настоявал селякът. Ядосал се агрономът:- Събувам си гащите - няма да спя с тях , я ! Ха така- усмихнал се хитро "Андрешко" - Аз пък, точно тогава обувам моите, разбра ли ? Как да спи човек 8 часа...при тая хубава луна ?
Новини по държави: