Отидете към основна версия

2 501 13

Нова идея разкри как да "заразим" Марс с живот

  • наса-
  • космос-
  • марс-
  • живот-
  • микроби-
  • микроорганизми-
  • тераформиране-
  • заселване

Новата идея противоречи на дългогодишните принципи на НАСА и другите космически агенции, които имат строги правила за замърсяването на Космоса

Снимки: shutterstock

Как си представяте, че ще изглеждат първите заселници на Марс? Може би ще бъдат най-доброто което може да предложи нашия свят: хора от различни страни по света, с множество научни степени, знания и умения, които десетилетия са изучавали астрофизика.

А дали пък първите колонизатори на Марс няма да са микроби?

Документ, публикуван миналия месец в списанието FEMS Microbiology Ecology, твърди, че "първичните колонизатори" на Червената планета трябва да бъдат "микроорганизми" - бактериите, вирусите и гъбичките, които поддържат много от жизнените процеси тук на Земята.

Хосе Лопес, професор в Югоизточния университет Нова във Форт Лодърдейл, Флорида, който е и един от авторите на доклада, предлага един напълно различен подход към колонизацията на планетата, който започва с план за изучаване на микроби, които биха могли да подпомогнат развитието на живота в извънземна среда.

"Животът, както знаем, не може да съществува без полезни микроорганизми. За да оцелеем на безплодна (и доколкото ни казват всички пътувания до този момент) стерилна планета, ще трябва да вземем полезни микроби със себе си", казва той в съобщение за пресата.

Представената идея обаче, по никакъв начин не пренебрегва и не застава срещу стриктните указания, които забраняват замърсяването на Космоса под каквато и да е форма. Към тези изключително строги правила се придържат НАСА и всички останали космически програми от няколко десетилетия насам. Причината те да съществуват е основателна.

Когато става въпрос за изпращане на оборудване в Космоса, обикновено всичко бива внимателно стерилизирано и защитено от микроби и замърсители, точно както се подготвят скалпелите в една хирургия преди всяка операция. Причината за това е проста - не можем да си позволим да покварим тези недокоснати и може би уязвими среди, които се опитваме да проучим.

Ако заселим колонии от земни микроби на Марс, то появата им ще попречи на търсенето на признаци на древен живот там.

Но Лопес и колегите му твърдят, че въвеждането на полезни микроби всъщност би могло да стартира процеса на тераформиране на Марс и да послужи като основа за поддържането на живота в суровите условия на Червената планета.

"Въвеждането на микроби не трябва да се счита за акт на случайни действия, а за нещо неизбежно", пише в доклада на учените.

"Нашата хипотеза е, че е почти невъзможността да изследваме нови планети без да занесем със себе си купища микроби. Както знаем, на Замята, микроорганизмите са от огромно значение за много от процесите, които поддържат живота, като разлагане и храносмилане, че дори и климата на нашата планета", пишат още учените.

Според Лопес и колегите му, за първи колонизатори ще са подходящи екстремофили - предимно едноклетъчни, които могат да оцелеят в екстремни условия. Те обаче, не знаят какви точно организми ще са подходящи за целта и няма да попречат на тераформирането.

Използването на бактерии и други примитивни живи същества се обяснява с това, че размножавайки се, те ще започнат да променят състава на атмосферата и релефа на планетата. Така тя ще стане по-пригодна за заселване на хора.

Но, в крайна сметка, първите колонизатори на нашата родна планета не са били хуманоидни същества с разум, нито земноводни или дори растения. Първичните обитатели на Земята, в продължение на много години, са именно едноклетъчни микроорганизми. И те свършиха достатъчно добра работа, нали?

Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.

Свързани новини