Last news in Fakti

3 Октомври, 2019 18:42 2 496 13

Нова идея разкри как да "заразим" Марс с живот

  • наса-
  • космос-
  • марс-
  • живот-
  • микроби-
  • микроорганизми-
  • тераформиране-
  • заселване

Новата идея противоречи на дългогодишните принципи на НАСА и другите космически агенции, които имат строги правила за замърсяването на Космоса

Нова идея разкри как да "заразим" Марс с живот - 1
Снимки: shutterstock

Как си представяте, че ще изглеждат първите заселници на Марс? Може би ще бъдат най-доброто което може да предложи нашия свят: хора от различни страни по света, с множество научни степени, знания и умения, които десетилетия са изучавали астрофизика.

А дали пък първите колонизатори на Марс няма да са микроби?

Документ, публикуван миналия месец в списанието FEMS Microbiology Ecology, твърди, че "първичните колонизатори" на Червената планета трябва да бъдат "микроорганизми" - бактериите, вирусите и гъбичките, които поддържат много от жизнените процеси тук на Земята.

Хосе Лопес, професор в Югоизточния университет Нова във Форт Лодърдейл, Флорида, който е и един от авторите на доклада, предлага един напълно различен подход към колонизацията на планетата, който започва с план за изучаване на микроби, които биха могли да подпомогнат развитието на живота в извънземна среда.

"Животът, както знаем, не може да съществува без полезни микроорганизми. За да оцелеем на безплодна (и доколкото ни казват всички пътувания до този момент) стерилна планета, ще трябва да вземем полезни микроби със себе си", казва той в съобщение за пресата.

Представената идея обаче, по никакъв начин не пренебрегва и не застава срещу стриктните указания, които забраняват замърсяването на Космоса под каквато и да е форма. Към тези изключително строги правила се придържат НАСА и всички останали космически програми от няколко десетилетия насам. Причината те да съществуват е основателна.

Когато става въпрос за изпращане на оборудване в Космоса, обикновено всичко бива внимателно стерилизирано и защитено от микроби и замърсители, точно както се подготвят скалпелите в една хирургия преди всяка операция. Причината за това е проста - не можем да си позволим да покварим тези недокоснати и може би уязвими среди, които се опитваме да проучим.

Нова идея разкри как да "заразим" Марс с живот

Ако заселим колонии от земни микроби на Марс, то появата им ще попречи на търсенето на признаци на древен живот там.

Но Лопес и колегите му твърдят, че въвеждането на полезни микроби всъщност би могло да стартира процеса на тераформиране на Марс и да послужи като основа за поддържането на живота в суровите условия на Червената планета.

"Въвеждането на микроби не трябва да се счита за акт на случайни действия, а за нещо неизбежно", пише в доклада на учените.

"Нашата хипотеза е, че е почти невъзможността да изследваме нови планети без да занесем със себе си купища микроби. Както знаем, на Замята, микроорганизмите са от огромно значение за много от процесите, които поддържат живота, като разлагане и храносмилане, че дори и климата на нашата планета", пишат още учените.

Според Лопес и колегите му, за първи колонизатори ще са подходящи екстремофили - предимно едноклетъчни, които могат да оцелеят в екстремни условия. Те обаче, не знаят какви точно организми ще са подходящи за целта и няма да попречат на тераформирането.

Нова идея разкри как да "заразим" Марс с живот

Използването на бактерии и други примитивни живи същества се обяснява с това, че размножавайки се, те ще започнат да променят състава на атмосферата и релефа на планетата. Така тя ще стане по-пригодна за заселване на хора.

Но, в крайна сметка, първите колонизатори на нашата родна планета не са били хуманоидни същества с разум, нито земноводни или дори растения. Първичните обитатели на Земята, в продължение на много години, са именно едноклетъчни микроорганизми. И те свършиха достатъчно добра работа, нали?


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Смешници

    15 3 Отговор
    Ние тук на земята не може да се оправим проблемите бедността и всичко па на Марс ще сме ходили да живеем смешници.
  • 2 мали мали

    10 0 Отговор
    Пращаме тиквата и оп готово заразата е потвърдена тиквата чума,хахаха

    Коментиран от #3

  • 3 Луд

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "мали мали":

    Казваш го защото знаеш, че ще си заведе гласоподаватели,а те могат да се заселват на всякъде ,та на Марс ли няма да могат.
  • 4 Ал та фанах Атаопънах

    7 0 Отговор
    Сигурен съм че марсианците не ни се обаждат защото техните учени са доказали липсата на разумен живот на Земята.
  • 5 Ефрейтора

    8 0 Отговор
    И аз имам страшна идея , давам я без пари на НАСА , товарят совалките с тъмнозелени сънародници и директно на Марс! Така ще заразят не само планетата , ами цялата вселена !!!А , най добре да ги пускат направо на Слънцето !!

    Коментиран от #11

  • 6 Янко

    6 0 Отговор
    Пращаме цигани в космоса и ще заселим вселената
  • 7 Пратете Лорчето

    2 0 Отговор
    Ега и връже некой от зелените и хоп заселници !
  • 8 изумен

    2 1 Отговор
    Имам познат специалист в космонавтиката - жив свидетел. Преди всяко изстрелване от Байконур всичко се стерилизирало със спирт. Те това е големият проблем там. А иначе е ясно, че бактерии ще заселим, но за атмосфера ще ни трябва магнитно поле. Иначе слънчевия вятър ще я издуха. Ако ще се прави нещо там, ще е под земята, което можем да направим и тук. Работата е ялова. По-добре да се преборим с мухата цеце и Африка ще може да изхранва целият свят. Ама засега тая муха се опъва повече от Марс.
  • 9 Марс

    2 1 Отговор
    Имали такава възможност, микробите и бактериите който са в симбиоза с човешкия организъм, след изпращането на марс да мутират до такава степен че да станат вредни за човека? И ако е така то тогава канонизирането ще е невъзможно!
  • 10 гост

    2 0 Отговор
    Ако искаме да чакаме няколко милиона години от бактериите да се развият сложни организми, евентуално, давайте.
  • 11 фон Браун

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Ефрейтора":

    Ама ти да не си ефрейторът с перчема и мустака?

    Коментиран от #12

  • 12 ШИКЪЛГРУБЕР

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "фон Браун":

    Същия !!!
  • 13 гощо

    1 0 Отговор
    Пуснете на Марс нЕкви наши плеймейтки и моделки! Те издържат всякави напрежения и всякакви примати да им дишат в врътлетата! Ще УУуцелеят и там и ще се зароди живот!