Отидете към основна версия

22 184 39

Уникална СНИМКА на бул. “Витоша” взриви мрежата

  • софия-
  • булевард витоша-
  • витошка-
  • ретро снимка-
  • стара снимка-
  • 1920-
  • интернет потребители

Тока е изглеждало сърцето на София без "мутро-бароковски заведения" и тълпи "софиянци"

Снимки: shutterstock

Уникална снимка от 1920 година на столичния булевард "Витоша" се върти в социалните мрежи и трупа лайкове и коментари.

Булевард „Витоша“, по-известен като „Витошка“ е една от основните пътни артерии в центъра на София.

Веднага под фотоса се заредиха и различни коментари: "Уникално! ако може и сега да върнем този вид и да махнем всички мутро-бароковски безкрайно селски заведения"; "Дааааааааааааааа....още не е била построена съдебната палата/ 1929 е започнал строежа/, но търговският дом го е имало"; "Предполагам това е пощенска картичка, оцветена. Булевардът с лиричния ритъм, аз не сменям за Champs-Élysée...", гласят част от тях.

Булевард "Витоша" започва от пл. „Света неделя“ и завършва на входа на Южния парк. Той преминава през идеалния център на София, пресича се с еднопосочния бул. „Патриарх Евтимий“, продължава покрай западната страна на парка на НДК, пресича се с бул. „България“, преминава през ж.к. „Иван Вазов“ и свършва при кръстовището с ул. „Бяла Черква“.

За дългото време, през което съществува, булевардът постоянно сменя външния си вид.

Сега бул. „Витоша“ е популярен с многобройните си магазини и заведения.

Според проучване на „Къшмън и Уейкфилд“ за 2005 г. „Витоша“ е 22-рата най-скъпа търговска улица в света. В същото проучване за 2012 и 2013 г. бул. „Витоша“ е на 59-о място.

В участъка между ул. „Алабин“ и бул. „Патриарх Евтимий“ булевардът е пешеходна зона, забранена за превозни средства, като се допуска само пресичане през перпендикулярните на „Витоша“ улици.

На 28 септември 2006 г. общинските съветници решават да отворят частично Витошка за собственици на търговски обекти и живеещи в района.

По булеварда продължават да вървят трамваи, дори когато улицата е била затворена за други МПС-та. Този вид транспорт обаче, също е спрян в пешеходната част на булеварда, тъй като под този участък преминава трасето на Втори метродиаметър на Софийското метро.

За кратко в началото на ХХ век, булевардът се казва „Генерал Гурко“ – име, което днес носи друга софийска улица.

През 20-те години тук се изграждат първите жилищни блокове в града, на мястото на някогашните махали Башчешме и Коручешме.

А ето как изглежда и булеварда днес:

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 18 гласа.

Свързани новини