Отидете към основна версия

19 133 31

Учени: Мозъкът на прелюбодейците се променя, след като изневерят

  • изневяра-
  • мозък-
  • мозъчна активност-
  • лъжа-
  • измама-
  • прелюбодеяние

Изследователи проследиха как се променя мозъкът при хората, които изневеряват

Снимка: Shutterstock

Много от нас са убедени, че всеки, който изневерява, е способен да го направи отново в даден момент, колкото и да се опитва да остане верен на партньора си. Тази тема представлява интерес и за психолозите, провели ново изследване, пише zdrave.to.

Хората, които са изневерявали на партньорите си в миналото, са по-склонни да го направят отново в сравнение с тези, които винаги са били верни, показват резултатите от проучването.

Специалистите обясняват, че причината е, че мозъкът на изневерилите става "устойчив" на негативни емоции като лъжата. Точно затова много хора нямат проблем да прелюбодействат отново, колкото и да са се разкайвали след първия път.

Когато изневеряваме на някого, частта от мозъка, която отговаря за емоциите, се активира и поради това можем да почувстваме срам или вина.

Сканирането на мозъка обаче показва, че хората лъжат все по-лесно с течение на времето и мозъкът става по-податлив на изневяра. Колкото по-малко чувствителен е той, толкова по-лесно е хората да лъжат партньора си.

Подобно изследване не се прави за първи път. Някои предишни проучвания показват, че хората, които са изневерили на партньора си в първата си връзка, са три пъти по-склонни да изневерят в следващата си връзка, отколкото онези, които са били верни.

Освен това са подозрителни към партньорите си. Изневеряващите са четири пъти по-склонни да обвинят партньорите си в изневяра.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 47 гласа.

Свързани новини