Отидете към основна версия

1 783 2

Проблемът с пластмасата по света може да се разреши чрез... гъба (СНИМКИ)

  • гъба-
  • пластмаса-
  • алтернатива-
  • заместител на пластмасата-
  • заместител

Бързорастящата и свръхинтелигентна гъба може да се окаже достоен заместител на пластмасата

Снимка: Shutterstock

Екип от изследователи във Финландия, търсещи природосъобразни и достойни заместители на пластмасата, наскоро постигнаха значителни резултати в издирването си – това, което търсят те расте по кората на дърветата.

Става въпрос за вид гъба, известна като Fomes fomentarius, информира vesti.bg. Тя расте върху гниещата кора на дърветата и в миналото се е използвала главно като средство за разпалване на огън, което ѝ дава прозвището „гъба прахан“. (Наричана е още „копитна гъба“, защото формата ѝ наподобява копито.)

Изследователски екип от VTT Technical Research Center на Финландия обаче смята, че може да е много повече от това.

Мохамади казва пред CNN, че потенциалните приложения за Fomes fomentarius могат да включват неща, вариращи от ударопоглъщащи материали, топло- и звукоизолация и дори части за потребителски продукти.

На гъбата ѝ отнема от 7 до 10 години, за да нарасне до значителни размери в дивата природа, но изследователите смятат, че в лабораторни условия те биха могли да произведат много от нея в рамките на няколко седмици.

„С напредъка в индустриалната биотехнология ние прогнозираме производството на тонове гъби за няколко седмици, за разлика от дивия тип гъби, които отнемат години, за да растат“, казва Мохамади.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.

Свързани новини