Отидете към основна версия

1 060 5

Тропически гори с размера на Швейцария са унищожени през 2022

  • тропически гори-
  • обезлесяване-
  • климатични промени-
  • амазонка-
  • бразилия

Изчисленията, направени от Световния институт за ресурси във Вашингтон, показват, че всяка минута изчезва горска площ с размерите на 11 футболни игрища

Снимка: Shutterstock

Миналата година светът е загубил девствени тропически гори, чиято площ се равнява на тази на Швейцария, съобщават Франс прес и ДПА, позовавайки се на ново изследване, предава БТА.

Около 4,1 милиона хектара първични тропически гори са изчезнали, отчасти унищожени от пожари, но главно заради обезлесяването в резултат на човешката дейност.

Изчисленията, направени от Световния институт за ресурси (WRI) във Вашингтон, показват, че всяка минута изчезва горска площ с размерите на 11 футболни игрища.

За разлика от тях някои държави, сред които Индонезия и Малайзия, през 2022 г. са успели да задържат загубата на горите си на сравнително ниско ниво.

С помощта на платформата Глоубъл форест уоч многобройни природозащитни организации под ръководството на Световния фонд за ресурсите наблюдават промените в горския ландшафт по света от 2014 г., използвайки сателитна технология и други методи. WRI съставя годишния си доклад в сътрудничество с университета на Мериленд, който предоставя данни за загубата на дървесна покривка.

Авторите на изследването изчисляват, че унищожената през 2022 г. зона е отделила 2,7 гигатона въглероден диоксид. Това се равнява приблизително на годишните емисии от изкопаеми горива в Индия - най-населената страна в света.

В резултат на това унищожаването на горите продължава неумолимо, въпреки ангажиментите, поети от водещите световни лидери на срещата на върха за климата COP26 в Глазгоу през 2021 г.

Авторите на доклада припомнят, че прехраната на около 1,6 милиарда души, почти половината от които коренно население, зависи пряко от горските ресурси.

Учените се опасяват, че басейнът на Амазонка, който е силно засегнат от изменението на климата и обезлесяването, в крайна сметка ще се превърне в савана. Подобна трансформация ще окаже неблагоприятен ефект върху климатичните условия в Южна Америка и в останалата част на планетата.

В дърветата и почвите на Амазонската дъждовна гора се съхраняват около 90 милиарда тона въглероден диоксид - два пъти повече от годишните световни емисии.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.

Свързани новини