Last news in Fakti

28 Юни, 2023 14:15 1 039 5

Тропически гори с размера на Швейцария са унищожени през 2022

  • тропически гори-
  • обезлесяване-
  • климатични промени-
  • амазонка-
  • бразилия

Изчисленията, направени от Световния институт за ресурси във Вашингтон, показват, че всяка минута изчезва горска площ с размерите на 11 футболни игрища

Тропически гори с размера на Швейцария са унищожени през 2022 - 1
Снимка: Shutterstock

Миналата година светът е загубил девствени тропически гори, чиято площ се равнява на тази на Швейцария, съобщават Франс прес и ДПА, позовавайки се на ново изследване, предава БТА.

Около 4,1 милиона хектара първични тропически гори са изчезнали, отчасти унищожени от пожари, но главно заради обезлесяването в резултат на човешката дейност.

Изчисленията, направени от Световния институт за ресурси (WRI) във Вашингтон, показват, че всяка минута изчезва горска площ с размерите на 11 футболни игрища.

Тропиците са загубили 10 процента повече първични тропически гори през 2022 г., отколкото през 2021 г., отбелязва Световният институт за ресурси, описвайки темпото на унищожение като "безмилостно".

Първичната гора - естествената гора, до голяма степен недокосната от човека, е от жизненоважно значение за опазването на биологичното разнообразие и складирането на въглероден диоксид.

В доклада се посочва, че особено силно засегнати продължават да бъдат тропическите гори в Бразилия и Демократична република Конго.

Най-тежко засегнатата страна е Бразилия, чиято унищожена горска площ съставлява 43 процента от световните загуби. Следват Демократична република Конго (13 процента) и Боливия (9 процента).

"Напът сме да загубим един от най-ефективните си инструменти за борба с изменението на климата, опазване на биоразнообразието и подпомагане на здравето и прехраната на милиони хора", каза директорът на Глоубъл Форест Уоч (Global Forest Watch).

Обезлесяването се е ускорило най-драматично в Гана и Ангола в Африка и в Боливия в Южна Америка.

За разлика от тях някои държави, сред които Индонезия и Малайзия, през 2022 г. са успели да задържат загубата на горите си на сравнително ниско ниво.

С помощта на платформата Глоубъл форест уоч многобройни природозащитни организации под ръководството на Световния фонд за ресурсите наблюдават промените в горския ландшафт по света от 2014 г., използвайки сателитна технология и други методи. WRI съставя годишния си доклад в сътрудничество с университета на Мериленд, който предоставя данни за загубата на дървесна покривка.

Авторите на изследването изчисляват, че унищожената през 2022 г. зона е отделила 2,7 гигатона въглероден диоксид. Това се равнява приблизително на годишните емисии от изкопаеми горива в Индия - най-населената страна в света.

В резултат на това унищожаването на горите продължава неумолимо, въпреки ангажиментите, поети от водещите световни лидери на срещата на върха за климата COP26 в Глазгоу през 2021 г.

Авторите на доклада припомнят, че прехраната на около 1,6 милиарда души, почти половината от които коренно население, зависи пряко от горските ресурси.

Учените се опасяват, че басейнът на Амазонка, който е силно засегнат от изменението на климата и обезлесяването, в крайна сметка ще се превърне в савана. Подобна трансформация ще окаже неблагоприятен ефект върху климатичните условия в Южна Америка и в останалата част на планетата.

В дърветата и почвите на Амазонската дъждовна гора се съхраняват около 90 милиарда тона въглероден диоксид - два пъти повече от годишните световни емисии.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Милко

    3 2 Отговор
    Това заради куркубана баркмана ли? карадърърърто да не е изселкал малко да има за огрев?
  • 2 херодот

    4 0 Отговор
    И какво от това ? Нали се "декарбонизираме" ! Дърветата какво ще "ядат" от атмосферата , щом намаляваме въглеродният двуокис(сега по модерно му му казват -въглероден диоксид).
    .......зелени сте това зелените !
  • 3 Пурко

    4 0 Отговор
    И после колите са виновни
  • 4 Краварска медия

    5 1 Отговор
    Нищо,като избием всички домашни животни и всичко ще е наред
  • 5 Еколог

    3 1 Отговор
    Наложете им санкции! Този кислород, от който сме лишени, касае всички нас!