Отидете към основна версия

996 27

Палео-диетата е била вегетарианска, твърди ново проучване

  • палео-диета-
  • неандерталци-
  • растителна диета-
  • вегетарианство

Нови доказателства оспорват схващането, че предците на човека са разчитали предимно на месо

Снимка: Shutterstock

С какво са се хранили хората от каменната ера преди появата на земеделието преди около 10 000 години? Дългогодишният стереотип, който е повлиял на съвременните модни диети е, че древните хора са ловували големи животни и са се хранили с пържоли от мамути.

Според проучване, публикувано в списание Nature Ecology & Evolution, обаче, нови изследвания на палеолитната група, наречена иберомаври, ловци-събирачи, които са погребвали мъртвите си в пещерата Тафоралт в днешно Мароко преди 13 000-15 000 години, допринасят за нарастващия брой доказателства, които оспорват схващането, че предците на човека са разчитали предимно на месо.

Учените анализират химически признаци, запазени в кости и зъби, принадлежащи на поне седем различни иберомавританци, и установяват, че растенията, а не месото, са били основният източник на протеини в храната им.

"Нашият анализ показа, че тези групи ловци-събирачи са включвали в менюто си голямо количество растителни вещества, диви растения, което промени разбирането ни за храненето на предкултурните популации", казва водещият автор на изследването Зинеб Мубтахидж, докторант в Géosciences Environnement Toulouse, изследователски институт във Франция, и в Института за еволюционна антропология "Макс Планк" в Лайпциг, Германия, предава БТА.

Делът на растителните ресурси като източник на хранителни протеини при хората, чиито останки са изследвани, е подобен на този, наблюдаван при ранните земеделци от Леванта - днешните страни от Източното Средиземноморие, където за първи път са документирани опитомяването на растения и земеделието.

Изследователите забелязват и по-голям брой кариеси сред екземплярите от Тафоралт, отколкото обикновено се наблюдава при останките на ловците-събирачи от този период. Според проучването доказателствата сочат, че иберомаврите са консумирали "ферментиращи нишестени растения" като диви зърнени култури или жълъди. Откритията повдигат някои интригуващи въпроси за това как земеделието се е разпространило в различни региони и популации.

"Макар че не всички индивиди в Тафоралт са си набавяли протеини предимно от растения, необичайно е да се документира толкова висок дял на растенията в храната на предземеделско население", казва в имейл съавторът Клервия Жауен, изследовател в Géosciences Environnement Toulouse.

"Вероятно за първи път се документира такъв значителен растителен компонент в палеолитната диета с помощта на изотопни техники", допълва Жауен.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 5 гласа.

Свързани новини