7 Юли, 2024 14:22 995 27

Палео-диетата е била вегетарианска, твърди ново проучване

  • палео-диета-
  • неандерталци-
  • растителна диета-
  • вегетарианство

Нови доказателства оспорват схващането, че предците на човека са разчитали предимно на месо

Палео-диетата е била вегетарианска, твърди ново проучване - 1
Снимка: Shutterstock

С какво са се хранили хората от каменната ера преди появата на земеделието преди около 10 000 години? Дългогодишният стереотип, който е повлиял на съвременните модни диети е, че древните хора са ловували големи животни и са се хранили с пържоли от мамути.

Според проучване, публикувано в списание Nature Ecology & Evolution, обаче, нови изследвания на палеолитната група, наречена иберомаври, ловци-събирачи, които са погребвали мъртвите си в пещерата Тафоралт в днешно Мароко преди 13 000-15 000 години, допринасят за нарастващия брой доказателства, които оспорват схващането, че предците на човека са разчитали предимно на месо.

Учените анализират химически признаци, запазени в кости и зъби, принадлежащи на поне седем различни иберомавританци, и установяват, че растенията, а не месото, са били основният източник на протеини в храната им.

"Нашият анализ показа, че тези групи ловци-събирачи са включвали в менюто си голямо количество растителни вещества, диви растения, което промени разбирането ни за храненето на предкултурните популации", казва водещият автор на изследването Зинеб Мубтахидж, докторант в Géosciences Environnement Toulouse, изследователски институт във Франция, и в Института за еволюционна антропология "Макс Планк" в Лайпциг, Германия, предава БТА.

Делът на растителните ресурси като източник на хранителни протеини при хората, чиито останки са изследвани, е подобен на този, наблюдаван при ранните земеделци от Леванта - днешните страни от Източното Средиземноморие, където за първи път са документирани опитомяването на растения и земеделието.

Изследователите забелязват и по-голям брой кариеси сред екземплярите от Тафоралт, отколкото обикновено се наблюдава при останките на ловците-събирачи от този период. Според проучването доказателствата сочат, че иберомаврите са консумирали "ферментиращи нишестени растения" като диви зърнени култури или жълъди. Откритията повдигат някои интригуващи въпроси за това как земеделието се е разпространило в различни региони и популации.

"Макар че не всички индивиди в Тафоралт са си набавяли протеини предимно от растения, необичайно е да се документира толкова висок дял на растенията в храната на предземеделско население", казва в имейл съавторът Клервия Жауен, изследовател в Géosciences Environnement Toulouse.

"Вероятно за първи път се документира такъв значителен растителен компонент в палеолитната диета с помощта на изотопни техники", допълва Жауен.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нашийник

    13 6 Отговор
    Яли са, каквото намерят или уловят. А за развитието на мозъка е необходимо месо. Интересно, кой продължава да налива средства в изследвания, доказващи, пчелата е ципокрило насекомо. Или, че тигърът е хищник.

    Коментиран от #3

  • 2 хаха

    7 3 Отговор
    Верно? Представям си как преди 50000 години насред ледове хомо сапиенс пробва да събира малини и диви ябълки всеки ден. Или сме яли корени, дървесна кора и трева? Някой бил ли е в гората наесен, зимата или ранна пролет и да пробва да намери един плод? При това днешните плодове и зеленчуци са култивирани хибриди и са налични от няколко хиляди години. Защо шимпанзетата могат да ядат клони и листа, а ние не? Защо доказано растителен протеин почти не усвояваме, желязо от растения и добавки, а от месо усвояемостта им е 90%? Защо са ни жизненоважни витамини налични само в месото- А,В? От 4 милиона години хората ядат месо основно. Затова и сме населили места недостъпни за човекоподобните маймуни.
  • 3 Хаха

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Нашийник":

    И това е 90% и нагоре месо. Просто цяла година в дивата природа няма плодове и зеленчуци, а някак си кораби да доставят от другото полукълбо, парници и хладилници е нямало допреди има-няма 100 години. От 10000 години сме почнали да гледаме треви, които стават жито, царевица и ориз. От тогава и има запаси от тях за зимата и покрай застоелия живот се отглеждат и плодове и зеленчуци като сезонна храна.
  • 4 стрелок

    4 2 Отговор
    и съвкуплението е било хомо
  • 5 Хаха

    2 2 Отговор
    Сега видях и края на статията, който напълно опровергава заглавието и началото. Значи останките били от малко преди времето на първите фермери, т.е. няма нищо общо с палео диетата. Тя значи ядене на това, което хората са яли милиони години като ловци събирачи. Тук говорят за малка група преминаваща към растителна храна малко преди познатите ни в Азия. Също важен факт- отново потвърждение, че това е навредило на здравето им- кариеси. По египетските мумии(В Сахара има от времето, когато е била савана, на ловци събирачи.) ясно се определят и затлъстяване, сърдечни проблеми, диабет с по-малкото ядене на месо и минаване на растителна храна. Пак да повторя, заради познатия на учените ефект на растителната диета се създава палео диетата- 90% и нагоре месо с много мазнина, само сезонно растения.

    Коментиран от #19

  • 6 Механик

    5 4 Отговор
    Много интересни заключения!
    Начи, преди да се появи земеделието сме се хранили с растения? И точно когато се появява "земедлието" (змеделие=целенасочено отглеждана на растителна храна), ние внезапно минаваме и на месо????
    Бааа, от къде ги ровят тия учЕни, бе? Кой изобщо плаща за такива "изследвания"?
    Но явно има кой, а после се чудим що света е на тоя хал.

    Коментиран от #9, #14

  • 7 Смърфиета

    2 4 Отговор
    А останалата част, от мърща, ларви и гъсеници, и в изключително редки случаи човещко месо. С очудване забелязваме, че в палео диетата на иберо-маврите липсва изцяло сьомгата.
  • 8 шаа

    5 2 Отговор
    Биологически човек е устроен като месоядно (формата на зъбите, дъвкателните мускули, стомаха и начина на разграждане на храната, метаболизма в клетките, типа микроби в червата, а бе кажи речи всичко, освен ушите и пъпа, крещи "дай месо").

    Единственото, което подобно изследване доказва, че още палеохората са си правили гарнитура към основното ядене. А също, и че понякога са били принудени да постят.
  • 9 Смърфиета

    2 4 Отговор

    До коментар #6 от "Механик":

    Тук са интересни не заключенията, а техниките. В случая, се мерят радиоактивни изотопи, като например тези на стронция, които указват каква е диетата, дали групата се е движила на дълги разстояния и т.н. Така че не прибързвай. Това е сериозна лабораторна работа, а не баба ви Руми в стаята, която си е обзавела да спи във Философския факултет, за да възвеличава Израел.
  • 10 Смърфиета

    2 4 Отговор
    Сериозно? Като гледам разбирачите, искам да питам: абе сред вас няма ли някой, който да е учил археология? И да го работи? Благодаря предварително.
  • 11 Име

    1 4 Отговор
    Интересна тема и въпрос - наистина - мозъкът ни - не може да се храни без месо, вегетарианците са много слаби даже на външен вид.

    То може това-онова, но за 4-5 дни. Според мен е интересно изобщо - Дарвин е доказал за маймуната, но - имаме много въпроси все още.

    Енгелс (на Маркс - спонсора) - дава много интересни схващания. Енгелс има интересни научни трудове. Клод Леви Строс е също специален, аз бих добавил и Аугуст Форел, Зигмунд Фройд.

    Интересна тема. От какво се става човек - ето ти философска задача.
  • 12 БеГемот

    2 0 Отговор
    Аз друго ми е интересно като убият мамута пет шест тона и се налапат с няколко стотин кила месо къде са складирали другата мръвка...

    Коментиран от #15, #20

  • 13 факуса

    0 0 Отговор
    както вървят нещата идиоти като вас ще ни върнат пак там и ще рзаберат някои останали живи какво са яли тогава
  • 14 факуса

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Механик":

    ами на тез дет им вреди метанът отделян от кравите,и затуй требе да ги избием,и да ядем само зеленчуци и плодове,ама пък те искат много вода, та остават само насекомите,много са хранителни
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Смърфиета

    1 3 Отговор

    До коментар #15 от "Хаха":

    Не знаеш ли, че Уикипедия до голяма степен се генерира и редактира с помощта на АI ?
    Айде сега ми рецитирай каквото си прочел там. Ако ми трябва справка, мога да си я направя и сама, без да чета дрънканиците на някакви дечица, които дори не схващат за какво иде реч. Франция е ядрена държава. И по-специално град като Тулуза, това е тяхната Дубна, там има такава физика, каквато тук никога няма да има. Аз май написах по-горе, че зад това седи изключително сериозна наука, и мисля, че ако четат археолози, могат да потвърдят, ако са честни, че такова нещо не можем и да сънуваме тук.

    Коментиран от #21

  • 18 Смърфиета

    1 3 Отговор

    До коментар #15 от "Хаха":

    Напротив, нужно е да си археолог, палеонтолог. Само на разни убитаци морето им е до колене.
  • 19 Смърфиета

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Хаха":

    Това Е палеолит. Прехода е през мезолита. И там са няколко хиляди години. Опитвам се да си направя справка за съответната палеолитна култура.
  • 20 ха ха ха

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "БеГемот":

    Ловували са мамути само през зимата, без да е необходимо да ги складират. Климатът е бил много по-студен от съвременния и зимите са били студени и продължителни.

    Коментиран от #22

  • 21 Механик

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Смърфиета":

    Освен твоята наука и тая на Тулуза и Дубна, има една много стара и не подлежаща никакви моди наука, наречена ЛОГИКА.
    Та, в тоя ред на мисли, не ми обясни, как така до започването на замеделието, хората са се хранили с растения и как едва след започването на това земеделие, те са почнали да ядат И месо.
    Какво им е пречело да ядат месо преди това?
    Тук няма да споменавам камарата скални рисунки от онова врме, където е изобразено групов лов. И как да обясним факта, че не са намерени ризунки от онова врме, където да се вижда групово земеделие?
    Членовете на сектите могат всичко да обяснят в светлината която им изнася. Веганите са същите.
    п.п.
    Джендърите, също.
    п.п.п.
    Ай, чал!

    Коментиран от #24, #25

  • 22 Механик

    3 1 Отговор

    До коментар #20 от "ха ха ха":

    Дори и да не е било студено, пак са ловували.
    При изобилие от дивеч, кой ще прави сметка как да съхранява излишното месо? Яде каквото яде, а това което се развали се хвърля.
    Те и сега бракониерите правят така. Ударят елен, режат бутовете и рибиците, а останалото оставят на място.
    Да не мислите, че човека като основен мироглед се е променил от тогава до сега?

    Коментиран от #23, #27

  • 23 Смърфиета

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Механик":

    Това въобще няма как да се провери как е ставало през каменния век. Но и в днешно време, в Африка сушат маймуни и друг дивеч на пастърма без сол. И не само там. И във влажни условия, както оставят да зрее агнешкото на фарьорските острови. Пак без сол. Има и други примери. Ние си мислим, че само по един начин става. Е, резултатът може да не е като за изнежени небца, но все пак.
  • 24 Смърфиета

    1 3 Отговор

    До коментар #21 от "Механик":

    Не съм свързана нито с веганите, нито с джендърите и не практикувам техните практики. Има граници.
    Приятел, ЛОГИКАТА не може да обясни всичко.
    Трябва да стъпва на ФАКТИ. Иначе сектите могат да натаманят логиката, като преиначат фактите.
    Чал.
  • 25 Смърфиета

    2 3 Отговор

    До коментар #21 от "Механик":

    Аз се зарових в литературата по темата. Това, което пише в статията са проби от една популация, които са учудващи за докторанта, защото противоречат на други проби от други популации, където диетата е по-скоро изцяло месоядна. Не е сложно, но трябва да имаш основите. Аз тук съм в огромна степен точно в мои води, но не всеки може да разбере какво стои зад една такава статия. Мислят си, че тази работа е като онази.
  • 26 Маг

    0 1 Отговор
    Първо избихме враговете им - гущерите ! След това създадохме това което наричате хомо сапиенс , и отново избихме - непригодните експерименти , за да не се кръстосват ! След това трябваше да ги научим как да оцелеят - дадохме им огъня , научихме ги да изработват инструменти , и най важното , да ловуват , а с кожите да се обличат. Преценихме , че земеделието за тях ще е трудно да схванат , и на земеделие ги научихме много след това!
  • 27 хе хе

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Механик":

    Имало е и дребен дивеч. Широко разпространени са били бозайниците и птиците.