Last news in Fakti

15 Март, 2024 14:58 1 059 13

Създадоха говеждо месо от ориз (ВИДЕО)

  • месо-
  • ориз-
  • вегетарианство-
  • растителна храна-
  • растително месо

Оризовото месо се очаква да бъде много по-евтино и добро за околната среда от истинското говеждо

Създадоха говеждо месо от ориз (ВИДЕО) - 1
Илюстративна снимка: Shutterstock

Южнокорейски изследователи са отгледали клетки от говеждо месо в оризови зърна, което според тях е важна стъпка към постигането на устойчив, достъпен и екологичен източник на протеини, който би могъл да замени отглеждания едър рогат добитък за месо, съобщава Ройтерс.

Професор Джинки Хонг от Университета Йонсей в Сеул, който е научен ръководител на изследването, публикувано в списание Matter този месец, заяви, че „говеждият ориз“ е първият по рода си продукт. Той използва зърнени частици като основа за култивиране на животински мускулни и мастни клетки, предава БТА.

За целите на иновацията оризовите зърна са обработени с ензими, за да се създаде оптимална среда за растеж на клетките, след което са наситени с говежди клетки, които се култивират, за да се получи крайният хибриден продукт, който наподобява розово зърно ориз.

Екипът от Йонсей не е първият, който работи върху лабораторно отгледани месни продукти. Фирми от цял свят са пускали на пазара "месо", създадено от растителни продукти. Една от тях предлага пилешко месо на растителна основа и змиорка, култивирана от соя, които вече са на пазара в Сингапур. Учените поясниха, че оризът има предимство по отношение на безопасността в сравнение със соята или ядките, тъй като по-малко хора са алергични към него.

„Ако бъде успешно разработен в хранителни продукти, култивираният от говеждо ориз би могъл да служи като устойчив източник на протеини, особено в среди, където традиционното животновъдство е непрактично“, смятат учените.

Оризовото говеждо месо съдържа приблизително 8% повече протеини и 7% повече мазнини в сравнение с обикновения ориз. Хонг отбелязва, че протеинът е 18% от животински произход, което го прави богат източник на незаменими аминокиселини.

На цена от около 2 долара за килограм и с много по-малък въглероден отпечатък от традиционните продукти от месо, култивираното от ориз говеждо месо може да се конкурира успешно на рафтовете за хранителни стоки, казва Хонг. Той обаче сподели, че все още има трудности от техническа гледна точка по отношение на спечелването на клиентите с вкус и текстура.

Кеум Донг-кю, който наскоро опитал оризовото говеждо месо в корейски барбекю ресторант в Сеул, смята, че идеята е иновативна. „Но честно казано, не мисля, че то може да повтори сочността или текстурата на истинското говеждо месо“, казва Кеум.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Пацифист

    15 0 Отговор
    Пък кат почнааат да паят ориз от говеждо ши стана вегетарианец
  • 3 И ориз

    12 0 Отговор
    от говеда .
  • 4 Пико

    8 1 Отговор
    Скоро и от вайна.
  • 5 ха ха

    12 1 Отговор
    Браво! Да си го ядат...
  • 6 ха ха

    6 1 Отговор
    Не разбирам много от селско стопанство. Говеда съм гледал само по телевизията - предимно в новините. Ама, да попитам, сега не правят ли говеждото от трева? Или вече ще храним с ориз?
  • 7 ха ха

    5 1 Отговор
    И това на снимката е свинско. Дърпано говеждо не съм ял още...
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Голям зор

    6 0 Отговор
    Цял живот го чакам
  • 10 УмноКрасив

    3 0 Отговор
    А аз какви фекалии от всичко правя, ех, креативен и можещ съм аз!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Всяко поколение според заслугите му

    3 1 Отговор
    Добре,че през комунизма ядохме хубава истинска храна и пиехме истинско вино .
  • 13 шашо

    1 1 Отговор
    на световното изложение за иновации в храните и храненето, екипът на акад.Ганювски представя нов продукт, на въпрос от журналисти, какво в същност представлява новият продукт, академикът отговаря кратко, но изчерпателно-"Готови Fе.калии"