Отидете към основна версия

988 18

Защо хората са убедени, че са прави, дори когато грешат? Психолози отговарят

  • спор-
  • скандал-
  • аргументи-
  • психология-
  • комуникация-
  • право-
  • грешки

Психолозите дори дават име на това явление в човешките взаимоотношения

Снимка: Shutterstock

Ново изследване разкрива защо вярата ви, че сте прави по време на спор, може да е заблуда. Учените са открили, че хората са склонни да вярват, че разполагат с цялата необходима информация, за да вземат решение или да обосноват позицията си, дори това да не е така. Това явление се нарича „илюзия за адекватност на информацията“. Проучването е публикувано в PLOS ONE.

"Откриваме, че хората рядко се замислят дали имат нужда от повече информация, за да вземат по-информирано решение. Ако на хората се дадат няколко данни, които създават привидно съгласувано впечатление, повечето от тях ще кажат „Да, това изглежда вярно“ и ще вземат решение въз основа на това“, отбеляза един от авторите на изследването, Ангъс Флетчър от Държавния университет на Охайо.

В проучването са участвали 1261 американци. Всички субекти бяха разделени на три групи. Всеки беше помолен да прочете статия за измислено училище с недостиг на вода. Първата група прочете само причините, поради които едно училище трябва да се слее с друго училище, което има водоснабдяване; втората - само причините училищата да останат разделени и да се надяват на други решения; а третата — всички аргументи за и против обединението.

Резултатите показват, че участниците, на които е дадена само половината от информацията, са по-уверени в решението си от тези, които са получили пълната картина. Нещо повече, първите вярвали, че повечето хора биха направили същия избор.

Когато обаче запознатите с ограничената информация по-късно се запознават с аргументите на другата страна, мнозина са показали готовност да променят мнението си.

Това изследване допълва концепцията за „наивен реализъм“ — убеждението, че субективното разбиране на дадена ситуация е обективната истина. Ученият съветва да се уверите, че познавате всички аспекти на дадена ситуация, преди да заемете позиция или да вземете решение.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.

Свързани новини